Εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ τα δημοτικά ακίνητα που δεν εκμισθώνονται

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, μετά από συνάντηση των δύο πλευρών διευκρινίστηκε ότι ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται μόνον στα δημοτικά κτίρια που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα, ενώ αντίθετα σε κανένα δημοτικό κτίριο που ιδιοχρησιμοποιείται (π.χ. Δημοτικά καταστήματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) δεν πρόκειται να υπολογίζεται ο συγκεκριμένος φόρος.
Επίσης, διευκρινίστηκε ότι δίνεται δυνατότητα στους Δήμους στους οποίους έχει λανθασμένα υπολογιστεί η καταβολή του συγκεκριμένου φόρου, να διορθώσουν ως τις 19 Δεκεμβρίου μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τα στοιχεία των ακινήτων τους, επισημαίνοντας ότι ιδιοχρησιμοποιούνται, ώστε να ακυρωθεί η επιβολή του φόρου. Επίσης δυνατότητα διόρθωσης γίνεται και με την υποβολή εντύπου αλλά σε συνεννόηση με τις κατά τόπους ΔΟΥ.
Όσον αφορά στις δημοτικές εκτάσεις που είναι βοσκότοποι ή χέρσες – μη καλλιεργήσιμες, διευκρινίστηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται είναι πολύ χαμηλός, ανέρχεται στα 0,50 λεπτά το στρέμμα, ενώ για τις δασικές εκτάσεις στα 0,10 λεπτά το στρέμμα.