Καμμένος: Κοινός άξονας ασφαλείας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και αραβικών κρατών

Καμμένος: Κοινός άξονας ασφαλείας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και αραβικών κρατών
Για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου στον στρατιωτικό τομέα, που τώρα οδηγούν σε ένα άξονα ασφάλειας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και αραβικών κρατών, μίλησε χθες το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δεξίωση που δόθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στο Κάιρο, όπου μίλησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Αμανατίδης, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από τις δύο χώρες.

«Είναι η τέταρτη φορά που βρίσκομαι τον τελευταίο χρόνο στην Αίγυπτο και μία από τις παρά πολλές φορές όπου χτίζουμε την αμυντική συνεργασία και τη συνεργασία των υπουργείων Άμυνας, την κοινή αμυντική πολιτική των δύο χωρών», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος το πρωί της ίδιας ημέρας είχε επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Σέντκι Σόμπχι και τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου δρ Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ Άσαρ.

Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο ΥΠΕΘΑ τόνισε συγκεκριμένα ότι «δεν είναι μία απλή διπλωματική σχέση και μία σχέση απλής φιλίας αυτή που κτίζουμε με την Αίγυπτο, αλλά μία στενή και σημαντική συνεργασία, η οποία τώρα ξεκινά και έχει σκοπό τη δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας στη Μεσόγειο, που ξεκινά από την Ελλάδα με την Κύπρο και φτάνει μέχρι την Αίγυπτο, επεκτεινόμενος προς τη Μέση Ανατολή, την Ιορδανία αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα και προς βόρεια με τη Βουλγαρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων».

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κοινός στόχος των δύο χωρών, όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έτσι «με την Αίγυπτο, δημιουργούμε ένα κοινό αμυντικό χώρο με στόχο τη στενή συνεργασία και την καταπολέμηση της συνεργασίας. Η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και των αρχηγών των Επιτελείων υπό τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε προηγούμενες επισκέψεις, έχουν οδηγήσει σε στενές αμυντικές σχέσεις, που έχουν οδηγήσει σε συνεχείς κοινές ασκήσεις αλλά και κοινούς αμυντικούς σχεδιασμούς».

«Με την ανακήρυξη της Οικονομικής Ζώνης, ενώνεται πλέον ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, στο πιο ευαίσθητο σημείο που πρέπει να ελεγχθούν τα θέματα ασφάλειας και να σταματήσει η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από τη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων.Τα μεγάλα έργα στο Σουέζ έχουν ξανανοίξει το δρόμο του μεταξιού. Ο επόμενος σταθμός του μεταξιού από την Αίγυπτο είναι η Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της ομογένειας στη στενή αυτή σχέση των δύο λαών, απευθυνόμενος κυρίως στους εκπροσώπους της παροικίας που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση με την επιχειρηματική τους ιδιότητα.

Είπε συγκεκριμένα ο υπουργός: «Η σχέση μας με την Αίγυπτο δεν είναι μία τυχαία σχέση που δημιουργήθηκε με την Αίγυπτο για γεωπολιτικούς λόγους. Τη σχέση αυτή, την κτίσαμε επί πάρα πολλά χρόνια και ευχαριστώ που είναι εδώ οι Έλληνες της Αιγύπτου, η ομογένειά μας. Στηριζόμαστε λοιπόν στην ελληνική ομογένεια και στηριζόμαστε στην παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την αδελφική σχέση των δύο λαών».

Ενώ, τέλος, αναφερόμενος στην παρουσία ελληνικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Καμμένος τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για τη δημιουργία κοινών δράσεων» για τις οποίες θα υπάρχει η πλήρης πολιτική κάλυψη του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας και του Υπουργείου Άμυνας της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι εκτός από τις ιδιωτικές εταιρείες, «κύριος κορμός της προσπάθειας θα είναι και οι δύο κρατικές εταιρείες, η ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Ο υπ. Εθνικής Άμυνας κατέληξε, μεταφέροντας τομήνυμα ότι «η στενή αμυντική συνεργασία και η επιχειρηματική παρουσία δίνουν προοπτικές και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως είναι η Λιβύη και οι χώρες της Μ. Ανατολής. Θα παίξουμε σημαντικό ρόλο μαζί με την Αίγυπτο στο ξαναχτίσιμο και της Λιβύης αλλά και της Συρίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ