Έρχονται 12.000 προσλήψεις στο Δημόσιο - Που και πότε

Έρχονται 12.000 προσλήψεις στο Δημόσιο - Που και πότε
Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας, καθώς χιλιάδες ήταν οι συνταξιοδοτήσεις το τελευταίο διάστημα. Τα κυριότερα προβλήματα και οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε υγεία και παιδεία, οι μοναδικοί τομείς που έχουν εξαιρεθεί από το πάγωμα των προσλήψεων.

Χωρίς απολύσεις και μειώσεις μισθών έκλεισε η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για το δημόσιο. Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός για 12.000 προσλήψεις. Ο αριθμός θα «κλειδώσει» τον Ιούνιο όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι ο δημόσιος τομέας έχει πλέον λειτουργικά προβλήματα από τις χιλιάδες αποχωρήσεις υπαλλήλων και, όπως τονίζουν, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών ποτέ δεν έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζήτημα απολύσεων.

Τον τελευταίο Φεβρουάριο οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 566.888 όταν στο τέλος του 2009 έφταναν τις 692.625.

Το ενιαίο μισθολόγιο παραμένει ως έχει χωρίς άλλες μειώσεις. «Παγωμένοι» θα μείνουν οι μισθοί για στρατιωτικούς, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές, ειδικό ερευνητικό προσωπικό και γιατρούς του ΕΣΥ μέχρι το 2018.

Το 2017 οι προσλήψεις θα ακολουθήσουν τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις ενώ το 2018 μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις.

Η ΑΔΕΔΥ ωστόσο καταγγέλλει ότι και παλιότερα η αναλογία ένα προς πέντε δεν εφαρμόστηκε ποτέ.