Ο ρουβάς, οι πυρκαγιές και το λουκέτο στη Sprider

Ο ρουβάς, οι πυρκαγιές και το λουκέτο στη Sprider
Η καταιγίδα της κρίσης σαρώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς πάνω από 700 αιτήθηκαν από τις αρχές του 2012 ένταξη στο άρθρο 99 και κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη χρεοκοπήσει.

Όμως η αναστολή λειτουργίας της Sprider μιας μεγάλης αλυσίδας ενδυμάτων ήταν εκείνη που έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας λόγω δημοφιλίας ενώ την ίδια στιγμή μια άλλη επιχείρηση αυτή της Μπάμπης Βωβός μετά από πολλές περιπέτειες έγινε δεκτό το αίτημα υπαγωγής της στο άρθρο 99 προσφέροντας ανάσα αισιοδοξίας αλλά όχι και τελική λύση.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν φταίει μόνο η κρίση. Φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις η κατάρρευση εταιριών δεν είναι μόνο συνέπεια της κρίσης αλλά και του τρόπου που διαχειρίστηκαν οι διοικούντες και συνήθως βασικοί μέτοχοι τις εταιρίες τους. Τόσο στην περίπτωση της Sprider όσο και της Μπάμπης Βωβός παρατηρούνται μεγάλα επιχειρηματικά άλματα συνήθως με τραπεζική χρηματοδότηση αλλά και πρακτικές που δημιουργούν ερωτήματα για το αν και κατά πόσο οι διοικούντες διαχειρίστηκαν με χρηστό τρόπο τις επιχειρήσεις τους δηλαδή αν στις πρακτικές που εφάρμοσαν και τις αποφάσεις που έλαβαν είχαν ως βασικό κριτήριο το συμφέρον των εταιριών τους. Φυσικά οι δύο περιπτώσεις αυτές δεν είναι οι μοναδικές καθώς έχουμε φαινόμενα μεγάλων εισηγμένων εταιριών όπως η Πετζετάκις και η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες που μετά από μακρά περίοδο καλλιέργειας φρούδων ελπίδων έφτασαν στην κατάρρευση.

Sprider

Οι αδελφοί Χατζηιωάννου πριν από λόγια χρόνια θεωρούσαν ότι η Sprider θα κατακτούσε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια αλλά πλέον έβαλαν λουκέτο στα 45 καταστήματα που είχαν απομείνει, άφησαν περί τους 800 εργαζόμενους απλήρωτους και κάτι λιγότερο από 100 εκ Ευρώ φέσι σε τράπεζες και προμηθευτές. Ούτε ο Σάκης Ρουβάς που επιστρατεύτηκε να διαφημίσει με σειρά ρούχων που έφεραν το επώνυμο του δεν κατάφερε να δώσει λύση στα προβλήματα της εταιρίας.

Φυσικά για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι πλην των βασικών μετόχων. Η κρίση, οι τράπεζες που αρνήθηκαν να δώσουν και άλλα χρήματα και οι ασφαλιστικές που αρνήθηκαν να καταβάλουν αποζημιώσεις για πυρκαγιά που ξέσπασε το Φεβρουάριο του 2012 στις αποθήκες στην Ανθούσα και κατέστρεψε μέχρι και τα βιβλία της εταιρίας.

Για την πυρκαγιά η διοίκηση κάνει τότε λόγο για εμπρησμό αλλά το Δεκέμβριο του 2012 ασκείται δίωξη κατά των τότε μελών του Δ.Σ. ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απάτη σε βάρος των ασφαλιστικών και απόπειρα απάτης. Οι διοικούντες φέρονταν να σχεδίασαν την πυρκαγιά ώστε να εισπράξουν την ασφάλεια ύψους 16 εκατ. ευρώ. Βέβαια η πυρκαγιά δεν ήταν η πρώτη καθώς το 2004 κάηκε πάλι η κεντρική αποθήκη της εταιρία , ενώ από πυρκαγιά καταστράφηκαν επίσης τρία καταστήματα στη Δάφνη Λυκόβρυση και την Ερμού.

Μετά από όλα αυτά η εταιρία υπέβαλε στην αρχή του έτους αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία μέσω διαφόρων περιπετειών έχει ανανεωθεί έως την 23 Νοεμβρίου. .Στο εξάμηνο του 2013 πάντως οι πωλήσεις ανήλθαν σε 22,365 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες της στα 25,227 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 43 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2012 η εταιρία άλλαξε έδρα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα αποχωρεί από τη διοίκησή της ο βασικός της μέτοχος, Σάκης Χατζηιωάννου χωρίς ποτέ να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που προκάλεσε αυτή η ενέργεια.. Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι ενώ η εταιρία καταρρέει έχουν δοθεί στο φετινό εξάμηνο 300.000 Ευρώ προκαταβολές σε μέλη ΔΣ και διευθυντικά στελέχη ενώ πέρυσι οι αμοιβές ήταν 1,5 εκ Ευρώ. Επίσης σε επένδυση που έγινε στην Ανθούσα το ΥΠΑΝ ζητά επιστροφή ολόκληρης της επιχορήγησης ύψους 2,045 εκ Ευρώ καθώς επιδοτήθηκε εταιρία που ανήκε σε μεγάλο όμιλο πράγμα που κατά το ΥΠΑΝ απεκρύβη με αποτέλεσμα να υπάρχει πραγματικά δικαίωμα λήψης της επιδότησης.

ΒΩΒΟΣ

Η Μπάμπης Βωβός η οποία ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 πριν από λίγα χρόνια εθεωρείτο εταιρία πρότυπο που κυριαρχούσε στις κατασκευές κτιρίων γραφείων. Έφτασε όμως στο … κόκκινο στις αρχές του 2012 ότανοι εργαζόμενοι έβγαλαν σε πλειστηριασμό δύο ακίνητα και η διοίκηση ζήτησε προστασία από τους πιστωτές υποβάλλοντας αίτημα για το άρθρο 99.Έφτασε δε λόγω των προβλημάτων που είχε να μη δημοσιεύσει έγκαιρα για το 2011 (δημοσιεύτηκαν το Νοέμβριο του 2012) ούτε και λογιστικές καταστάσεις για το 2012. Στο διάστημα μέχρι την αποδοχή της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 κηρύχθηκε σε πτώχευση αλλά η απόφαση αυτή ανακλήθηκε μετά από προσφυγή της Βωβός.

Παράλληλα ο βασικός μέτοχος κ. Μπάμπης Βωβός συνελήφθη δύο φορές για οφειλές προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Ο δανεισμός της εταιρίας είναι υπέρογκος και μεγάλο κομμάτι των ακινήτων του υπό καθεστώς sale and lease back. Όπλο του Μπάμπη Βωβού ήταν επί χρόνια οι καλές πολιτικές διασυνδέσεις και χαρακτηριστικό των επενδύσεών του η μεταφορά συντελεστή δόμησης. Η δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση του 2011 εμφανίζει τις υποχρεώσεις στα 870 εκ Ευρώ και την καθαρή θέση του ομίλου αρνητική. Κι όμως στη χρονιά που η εταιρία κατέρρεε οι αμοιβές διοίκησης έφτασαν στα 1,682 εκ Ευρώ από 1,329 εκ Ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Παράλληλα η Βωβός είχε απαιτήσεις 389 χιλιάδων Ευρώ από την εταιρία Πρωτοποριακά Κτίρια και 949 χιλιάδες Ευρώ από The Greek Coffe Company οι οποίες αναφέρονται στο πόρισμα για την Proton και συγκεκριμένα ότι εγκρίθηκε δάνειο ύψους 3,6 εκατ. ευρώ προς την Vosivon Holdings του Αρη Βωβού για την αύξηση κεφαλαίου κατά 600.000 ευρώ στην εταιρεία Greek Coffee Company,. Για τη χορήγηση του δανείου είχαν ληφθεί ενέχυρο μετοχές της Σύγχρονα Πρωτοποριακά Κτίρια, η οποία δεν εµφάνιζε έσοδα, ενώ είχε στην ιδιοκτησία της ακίνητο στη Νέα Ερυθραία για το οποίο είχε γίνει συμφωνία Sale & Lease Back το 2009.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο η Βωβός είχε όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις απαιτήσεις από διοικητικά στελέχη (δηλαδή την οικογένεια Βωβού) 20,33 εκ Ευρώ που χαρακτηριζόταν ως προκαταβολή για αγορά συμμετοχής χωρίς συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής και ήταν άτοκα. Δηλαδή είχαν σηκώσει από το ταμείο της εταιρίας ένα ιλιγγιώδες ποσό χωρίς σαφή επαρκή αιτιολόγηση και όρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ