Γ. Γεραπετρίτης: Περισσότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι το επόμενο διάστημα

 Γ. Γεραπετρίτης: Περισσότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι το επόμενο διάστημα

Το sms θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα για το κατά πόσο θα παραμείνει δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας

 

«Οι έλεγχοι θα αυξηθούν και θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Είναι πολύ μεγάλο κρίμα να σκοντάψουμε τώρα», τόνισε ακόμη, πολλώ μάλλον που «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και δεν το λέω εγώ, το λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν πιο μπροστά από μας».

Αναλυτικά και απαντώντας εν πρώτοις πότε επίκειται η κατάργηση των γραπτών μηνυμάτων, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «το sms θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα για το κατά πόσο θα παραμείνει». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «αντιλαμβανόμαστε όλοι πως όσο περισσότερο ανοίγουν δραστηριότητες στην κοινωνία και την αγορά, πολύ δε περισσότερο όταν ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλέον θα είναι αλυσιτελής η χρήση του μηνύματος για τη μετακίνηση, οπότε θα το αξιολογήσουμε. Πάντως, το βέβαιο είναι, ότι είτε στις 3, είτε λίγο αργότερα, το μήνυμα θα καταργηθεί».

Στο ερώτημα εάν θα αλλάξει και το ωράριο, απάντησε ως εξής: «Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί, ένα βήμα κάθε φορά. Κάνουμε κινήσεις ταυτόχρονα προσεκτικές, που θα απελευθερώνουν το δυναμικό των ανθρώπων. Προϊόντος του χρόνου θα διευρυνθεί και το ωράριο εντός του Μαΐου».

Για τον τουρισμό, ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «και πάλι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος. Με πολύ μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Φέτος ειδικά, έχουμε στη φαρέτρα μας πολύ σημαντικά όπλα, με πιο σημαντικό, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε ευρέως, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πρώτα από όλα για τους Έλληνες πολίτες ότι το περιβάλλον θα είναι ασφαλές και στη συνέχεια να καταστήσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν ιδιαίτερα ελκυστικό».

Αλλάζοντας θέμα και ερωτηθείς για το κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις, εξήγησε ότι «γίνεται κατά το δυνατόν μια προσπάθεια να καταβληθούν τα χρήματα σε συντομότερη προθεσμία, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια μικρή έστω, γραφειοκρατία», για παράδειγμα για την καταγραφή όλων των ΚΑΔ που δικαιούνται ενίσχυσης. Γίνεται μια προσπάθεια να φέρουμε μπροστά την καταβολή, το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι επιχειρήσεις», τόνισε. διευκρινίζοντας ότι αν κάποιος επιχειρηματίας επιλέξει να ανοίξει μετά την 3η Μαΐου αξιοποιώντας και το κεφάλαιο κίνησης το οποίο θα δώσει η Πολιτεία, αυτό είναι στη διάθεσή του.

«Είναι αυτονόητο ότι έχουν γίνει και λάθη, κανείς δεν είναι αλάνθαστος» απάντησε όταν ρωτήθηκε για την αυτοκριτική που κάνει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας όμως ότι «οι αποφάσεις τις οποίες πήραμε, ήταν στην πλειονότητά τους αποφάσεις με γρήγορα αντανακλαστικά, στηριχθήκαμε στην επιστημονική γνώση, επενδύσαμε πάρα πολύ σε αυτήν. Δημιουργήσαμε πολύ γρήγορες διαδικασίες, ειδικές δομές για να μπορέσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ταχείς. Εκ των υστέρων, κρίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαμε, αλλά δεν το γνωρίζαμε, να πάρουμε αποφάσεις που θα ήταν αυστηρότερες. Ίσως στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο θα έπρεπε να είχαμε πάει νωρίτερα σε κάποια μέτρα. Τα προβλεπτικά μοντέλα δεν πέφτουν πάντοτε μέσα».

Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «η καθολική απαγόρευση έφερε αποτελέσματα, έχω τη γνήσια πεποίθηση - δεν το λέω για να εξωραΐσω την κατάσταση - ότι ακόμη και αν υπήρξαν κάποια παραβατικά φαινόμενα, οι απαγορεύσεις έφεραν αποτέλεσμα. Είμαι πεπεισμένος», υπογράμμισε ακόμη, «ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν υπήρχε απόλυτη ελευθερία». Ενώ αναγνώρισε ότι «όσο περνούσε ο καιρός, είναι προφανές ότι υπήρχε πολύ χαμηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης - κι αυτό ειναι κατανοητό, το βιώνω κι εγώ, και το περιβάλλον μου και όλοι μας. Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται πάρα πολύ δύσκολο να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα. Είναι κόντρα στη φύση του ανθρώπου να στερείται με αυτόν τον τρόπο την ελευθερία του», έκλεισε τη σχετική αποστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ