Ψαλίδι με το "καλημέρα" στην έκπτωση φόρου για τις επισκευές ακινήτων

Το 40% της δαπάνης θα αφαιρείται από το εισόδημα και όχι από τον φόρο - Για κίνδυνο "ακύρωσης" στην πράξη κάνουν λόγο οι ιδιοκτήτες

Ψαλίδι με το "καλημέρα" στην έκπτωση φόρου για τις επισκευές ακινήτων

Κατεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών όσον αφορά στην απόδοση της έκπτωσης φόρου για την ανακαίνιση και των ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων. Σε μια προσπάθεια συγκράτησης του δημοσιονομικού κόστους –άλλωστε ο προϋπολογισμός του 2020 δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη με τους δανειστές- το 40% της δαπάνης που θα πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν θα αφαιρείται απευθείας από τον φόρο αλλά από το εισόδημα όπως υποστηρίζει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Αν αυτή η επιλογή παραμείνει έτσι μέχρι και την ψήφιση της σχετικής διάταξης, οι ιδιοκτήτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ισχυρό δίλημμα: να κάνουν ηλεκτρονική πληρωμή στους τεχνίτες και στους προμηθευτές υλικών για να εξασφαλίσουν τη συγκεκριμένη έκπτωση συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην τόνωση των δημοσίων εσόδων από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων ή των αυτοαπασχολουμένων, ή να «παζαρέψουν» όπως γίνεται άλλωστε και τώρα με τους επαγγελματίες της οικοδομής για το τελικό ύψος της συναλλαγής και το αν θα κοπεί ή όχι ο ΦΠΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν αντικρουόμενες δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη και δημιουργήθηκε σύγχυση καθώς κυκλοφόρησαν δύο διαφορετικές (και μάλιστα εκ διαμέτρου) παραλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η πρώτη παραλλαγή έχει να κάνει με το να αφαιρείται το 40% της δαπάνης απευθείας από τον φόρο. Αυτό σημαίνει ότι για 10.000 ευρώ δαπάνης, ο ιδιοκτήτης γλιτώνει 4000 ευρώ. Η δεύτερη παραλλαγή έχει να κάνει με το να αφαιρείται το 40% της δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι, αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, θα φορολογείται τελικώς για 16.000 ευρώ (εφόσον κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση του σπιτιού του) κάτι που σημαίνει ότι θα κερδίζει τελικώς 880 ευρώ. Προφανώς, άλλο τα 4000 ευρώ και άλλο τα 880 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε συναλλαγές 10.000 ευρώ στην οικοδομή ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ποσό υπολείπεται αισθητά κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο.

Τον κίνδυνο του να μετατραπεί σε κενή περιεχομένου η συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού επισημαίνει σε σχετική επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζοντας ότι αν η έκπτωση γίνει από το εισόδημα:

  • Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η «έκπτωση» θα είναι ασήμαντη, πολύ χαμηλότερη από τον ΦΠΑ που θα πρέπει να προπληρώσουν, για να πάρουν πίσω «ψίχουλα», ένα χρόνο μετά…
  • Όσοι έχουν εισοδήματα από 37.000 - 41.000 ευρώ ετησίως, απλώς θα πάρουν πίσω περίπου το ΦΠΑ που θα έχουν προκαταβάλει, ένα χρόνο αργότερα
  • Οσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα θα έχουν μια ασήμαντη διαφορά πέραν του ΦΠΑ, για την οποία δεν θα αξίζει καν να πιέσουν τους επαγγελματίες για έκδοση τιμολογίων.

Ετσι αν η έκπτωση του 40% νομοθετηθεί από το φορολογητέο εισόδημα, και όχι από το φόρο, η ανακαίνιση στη χώρα μας, όπου γίνεται, θα συνεχίσει να γίνεται όπως τώρα, «με το φως του φεγγαριού». Αντίθετα μάλιστα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει κάποια εκατομμύρια ευρώ, «δώρο» σε όσους κάνουν ανακαίνιση με αγορές από μεγάλες επιχειρήσεις – αλυσίδες που εκδίδουν ούτως ή άλλως τιμολόγια, και στις εταιρίες που κάνουν ανακαίνιση στα ακίνητά τους. Ετσι το «μέτρο» θα εξελιχθεί σε πραγματικό εισπρακτικό «Βατερλώ» για τα έσοδα του ΥΠΟΙΚ, και γι’ αυτό το λόγο, η σύστασή μας είναι να μην νομοθετηθεί καν με αυτή τη μορφή, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ