Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα της ύφεσης - Τι λένε οι αναλυτές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορούν να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα της ύφεσης - Τι λένε οι αναλυτές


Το τρίτο τρίμηνο, τα κέρδη του STOXX 600 προβλέπεται να μειωθούν κατά 11,4% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 5,9% το προηγούμενο τρίμηνο - Αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2024

 

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι καλές καθώς μια ύφεση φαίνεται πιθανή μαζί με μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων, αλλά οι επενδυτές λένε ότι πολλά από τα κακά οικονομικά νέα είναι αποτιμημένα και θα μπορούσαν - σε ορισμένες περιπτώσεις - να παρέχουν ακόμη και υποστήριξη σύμφωνα με το Reuters.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει στροφή σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, αλλά τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών ότι ενδέχεται να μην αυξήσουν ξανά τα επιτόκια ώθησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 κοντά στα υψηλά τριών εβδομάδων.

Μετά από μια μακρά περίοδο σκεπτικισμού απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές βρίσκουν αφορμή για αισιοδοξία.

Ένας συνδυασμός υψηλών επιτοκίων, έντονης γεωπολιτικής και αποδυνάμωσης της οικονομίας δεν είναι συνήθως ευνοϊκός για τις μετοχές, δήλωσε ο Jefferies τη Δευτέρα. Όμως, στο τρέχον περιβάλλον - όπου οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων έλκουν κεφάλαια από τις μετοχές - θα μπορούσε να είναι ότι "τα κακά νέα είναι καλά νέα".
«Οποιαδήποτε σημάδια αδυναμίας στην οικονομία θα οδηγούσαν σε χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις και θα βοηθούσαν τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής Μοχίτ Κουμάρ.

Η Deutsche Bank συνιστά μια overweight θέση, λέγοντας ότι η πιο αδύναμη ανάπτυξη, οι ελλείψεις κερδών και η απροθυμία των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια αποτιμώνται σε μεγάλο βαθμό, «αφήνοντας ανοδικές δυνατότητες από θετικές εκπλήξεις».

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένεται να εισέλθουν στην πρώτη τους ύφεση κερδών - για δύο συνεχόμενα τρίμηνα- από το 2020.


Το τρίτο τρίμηνο, τα κέρδη του STOXX 600 προβλέπεται να μειωθούν κατά 11,4% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 5,9% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το LSEG I/B/E/S, με την τριμηνιαία περίοδο αναφοράς να έχει ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα. Η αύξηση των κερδών αναμένεται να επιστρέψει μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καλύτερη τιμή σε περίπτωση ύφεσης από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, δήλωσε ο Μάθιου ΜακΛέναν, συνεπικεφαλής της ομάδας Global Value της First Eagle.

«Κατά κάποιο τρόπο, η αγορά των ΗΠΑ τιμολογεί μια κατάσταση σαν να βγαίναμε από την ύφεση και είχαμε μεγάλη ανάπτυξη μπροστά, ενώ νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές αγορές τιμολογούν μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα».

Ο STOXX 600 διαπραγματεύεται με 11,6 φορές προθεσμιακά κέρδη, σε σύγκριση με 17,8 φορές για τον S&P 500 των ΗΠΑ. Ο STOXX σημείωσε άνοδο 6% το 2023, έναντι του κέρδους 14% του S&P.

Η Goldman Sachs, εν τω μεταξύ, αναμένει θετικές, αλλά χαμηλές αποδόσεις, τους επόμενους 12 μήνες για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η αγορά έχει τιμολογηθεί σε ένα σενάριο «Everest», όπου μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων ακολουθείται από εξίσου γρήγορη πτώση, αντί για ένα σενάριο «Table Mountain», όπου τα επιτόκια είναι σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα, δήλωσε ο Oliver Collin, συν- επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών στην Invesco.

Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές που βοηθούνται από υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τους κινδύνους και επομένως να έχουν ανοδικές δυνατότητες, είπε.

"Οι μετοχές που επωφελούνται από το "Table Mountain" είναι οι ίδιοι τύποι μετοχών που επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων... για παράδειγμα, τράπεζες, χρηματοοικονομικές, ασφαλιστικές εταιρείες. Και αυτές οι μετοχές διαπραγματεύονται πολύ, πολύ φθηνά επειδή η αγορά λέει είναι «Everest».

Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε 12 μήνες βρίσκονται επί του παρόντος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, αλλά οι μετοχές τους είναι 70% κάτω από τα κορυφαία του 2007, μετά την αναταραχή του τραπεζικού τομέα τον Μάρτιο που τάραξε τους επενδυτές.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που ξεπερνούν τις επιδόσεις, όπως ορισμένα από τα χημικά συστατικά, τα είδη πολυτελείας και οι επιχειρήσεις υλικού τεχνολογίας, ενδέχεται να δυσκολεύονται επειδή φαίνονται ακριβά, είπε ο Collin.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης με βάση την αγοραία αξία - η εταιρεία κατασκευής ειδών πολυτελείας LVMH και η φαρμακευτική Novo Nordisk - διαπραγματεύονται με 20 και 34 φορές τις προβλέψεις EPS 12 μηνών, αντίστοιχα.

Η LVMH έχει ήδη ανακοινώσει βραδύτερη αύξηση πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο.

Τα τελευταία 50 χρόνια, όταν οι κεντρικές τράπεζες σταμάτησαν να αυξάνουν τα επιτόκια, οι ευρωπαϊκές μετοχές συνήθως έτειναν να ανεβαίνουν - όταν αυτό το τέλος δεν ακολουθούσε οικονομική ύφεση.

Όταν το τέλος ενός κύκλου σύσφιξης έχει οδηγήσει σε ύφεση, ακολουθούσε διόρθωση 20% ή περισσότερο, δείχνουν τα στοιχεία της BofA.

Η Ayesha Akbar, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Fidelity, ευνοεί αμυντικούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι βασικοί καταναλωτές, καθώς «το μέλλον φαίνεται δύσκολο για τις ευρωπαϊκές μετοχές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ