Οι συστάσεις της Alpha Bank για μετοχές, ομόλογα και εναλλακτικές επενδύσεις

Οι συστάσεις της Alpha Bank για μετοχές, ομόλογα και εναλλακτικές επενδύσεις

Τι προβλέπει για τις αγορές και τις οικονομίες

Η επενδυτική μας προσέγγιση παραμένει ισορροπημένη, αναφέρει σε σημείωμά της για την πορεία των αγορών και των οικονομιών η Alpha Bank. Η οικονομική ανθεκτικότητα, η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων και τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα έχουν αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και στηρίζουν την ανοδική τάση για τη μετοχική κατηγορία. Ωστόσο, αρκετές από τις θετικές εξελίξεις έχουν ήδη τιμολογηθεί και πιθανή κρίνεται η κατοχύρωση κερδών βραχυπρόθεσμα από πολυετή υψηλά και ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η μεσοπρόθεσμη προοπτική των μετοχών παραμένει ευνοϊκή εν όψει μειώσεων επιτοκίων. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μεταβλητότητας. Ελκυστικά παραμένουν τα ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας, καθώς προσφέρουν ικανοποιητικό επιτοκιακό έσοδο, προοπτική υπεραξίας και ανθεκτικότητα στα χαρτοφυλάκια. Η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων αποτελεί κύριο θέμα για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες αναμένουν επιθετικές μειώσεις. Η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί περί τις πέντε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους.

Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τον ανοδικό επιτοκιακό κύκλο ωστόσο συνεχίζουν να επικοινωνούν ότι είναι αισιόδοξες οι προσδοκίες των αγορών και η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων πρόωρη. Η τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων επιτρέπει στις Κεντρικές Τράπεζες να εξετάσουν την ομαλοποίηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του στόχου και υφίστανται γεωπολιτικές εντάσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αύξησή του.

Η αγορά τιμολογεί ένα ιδανικό σενάριο, μια σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παράλληλα με μια αισιόδοξη οικονομική προοπτική. Παρότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία φαίνεται να περιορίζονται, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης οικονομικής αποδυνάμωσης ή αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και εκ νέου διάψευσης των προσδοκιών είναι υπαρκτό. Πηγή αβεβαιότητας αποτελούν επίσης, οι αυξημένες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Η αγορά δυσκολεύεται να διευκρινίσει το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων και με τι ρυθμό θα πραγματοποιηθούν, καθώς μεταβάλλονται οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού. Στις πρόσφατες συσκέψεις τους, οι Κεντρικές Τράπεζες τόνισαν ότι ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις επιτοκίων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα βιαστούν να προβούν σε μειώσεις, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα. Κατά την άποψή μας, οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν περί τα μέσα του έτους και ο αριθμός των μειώσεων θα είναι ενδεχομένως μικρότερος από εκείνον που τιμολογεί η προθεσμιακή αγορά.

Οι επιλογές και οι συστάσεις

Μετοχές: Ουδέτερη η στάθμιση. Σε ανοδική κίνηση οι βασικότερες μετοχικές αγορές μεσοπρόθεσμα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλεισθεί βραχυπρόθεσμη διόρθωση λόγω γεωπολιτικών κινδύνων. Στη διάρκεια ενδεχόμενης διόρθωσης αναμένεται να αυξηθούν οι επενδύσεις στη μετοχική αγορά. Στις ΗΠΑ τα κέρδη του S&P 500 ενισχύθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο δ’ τρίμηνο του 2023 και αύξηση περί το 11% αναμένεται το 2024. Στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx 600 προσεγγίζει το ιστορικό υψηλό που είχε εμφανίσει τον Ιανουάριο του 2022. Η αποτίμηση των μετοχών Ευρώπης θεωρείται ελκυστική. Στην Ιαπωνία η μετοχική αγορά έχει ενισχυθεί, παράλληλα με το υψηλό επίπεδο κερδών και καθώς χαμηλή είναι η απόδοση στη λήξη του 10ετούς ομολόγου Ιαπωνίας συγκριτικά με ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Από τα μέσα του 2023 ενισχύεται η εκτίμηση κερδών του δείκτη αναδυόμενων αγορών. Σε ανοδική τάση η μετοχική αγορά της Ινδίας και της Ελλάδας. Τα μέτρα στήριξης που υιοθετούνται από τις κινεζικές αρχές αναμένεται να συμβάλουν μεσοπρόθεσμα σε ανάκαμψη της μετοχικής αγοράς στην Κίνα.

Ομόλογα: Συνεχίζεται να θεωρείται κατάλληλη επιλογή η τοποθέτηση σε ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας, καθώς αναμένεται να παρουσιάσουν ικανοποιητικές αποδόσεις λόγω των εκτιμώμενων μειώσεων επιτοκίων Κεντρικών Τραπεζών. Επίσης σε περιόδους αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και επιβράδυνσης της οικονομίας οι τιμές κρατικών ομολόγων παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να παραμείνει υψηλή η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων, μέχρι να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων. Οι συνολικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται σε μεσοπρόθεσμο διάστημα να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού και των μέσων χρηματαγοράς.

Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης θεωρούνται καλή επενδυτική επιλογή, καθώς αναμένεται να παρουσιάσουν ικανοποιητική απόδοση τόσο στο σενάριο της ήπιας επιβράδυνσης της οικονομίας όσο και στο σενάριο της ανώμαλης προσγείωσης. Λιγότερο ελκυστικά τα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων (HY), καθώς η αποτίμησή τους για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία θεωρείται υπερτιμημένη. Τα ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας υψηλών αποδόσεων συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκό προφίλ κινδύνου/απόδοσης. Ουδέτερη η στάθμιση για τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών. Ορισμένες Κεντρικές Τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών έχουν αρχίσει να προβαίνουν σε μειώσεις επιτοκίων, επηρεάζοντας θετικά τις τιμές των ομολόγων. Ωστόσο, η εκ νέου ενίσχυση του δολαρίου και η διατήρηση ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση ορισμένων οικονομιών περιορίζουν την ελκυστικότητα.

Εναλλακτικές επενδύσεις: Ελαφρώς υπέρβαρη στάθμιση για την τιμή πετρελαίου. Θεωρούμε πως η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι πιθανές διαταραχές στην προσφορά δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στην τιμή. Διατηρούμε επιφυλακτική στάση για τις τιμές των βασικών μετάλλων, όσο η ζήτηση στην Κίνα παραμένει υποτονική. Ουδέτεροι για την τιμή χρυσού μετά την πρόσφατη ανοδική του κίνηση. Υπόβαρη στάθμιση σε εναλλακτικές στρατηγικές αντιστάθμισης του κινδύνου, καθώς οι επιλογές των μετρητών ή επιλεγμένων κατηγοριών ομολόγων εμφανίζονται ελκυστικότερες.

Ρευστότητα: Ουδέτερη στάθμιση σε ρευστότητα. Στη διάρκεια ενδεχόμενης βραχυπρόθεσμης διόρθωσης αναμένεται να μειωθεί η στάθμιση σε ρευστότητα και να αυξηθεί η στάθμιση σε μετοχική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ