Pantelakis Sec: Οverweight για τις ελληνικές τράπεζες - Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσουν τους μετόχους

Pantelakis Sec: Οverweight για τις ελληνικές τράπεζες - Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσουν τους μετόχους

Οι τιμές στόχοι και οι τράπεζες που προτιμά

Περιθώριο περαιτέρω ανόδου βλέπει για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η Pantelakis Securities, καθώς η αγορά συνειδητοποιεί ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα μεγάλα κέρδη του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνει overweight θέσεις στον κλάδο, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να είναι τα top picks της.

Ώρα για επιβράβευση μετόχων

Με την εκκαθάριση των ισολογισμών να έχει πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό (οι δείκτες NPE πλησιάζουν το 3%), την κερδοφορία του 2023 να είναι ισχυρή (οι Big-4 πέτυχαν RoTE κατά μέσο όρο 16,1%) και επαρκή (αν όχι πλεονάζοντα) κεφάλαια, η Pantelakis βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να έχουν πλέον όλα τα απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να λάβουν την έγκριση των εποπτικών αρχών (SSM) για την επαναφορά των μερισμάτων μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτό θα σηματοδοτήσει το τελευταίο βήμα στο μακρύ ταξίδι ανάκαμψης τους στο σύμπαν των επενδυτικών μετοχών.

Την ίδια ώρα, η κερδοφορία τους κρίνεται βιώσιμη, κυρίως λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης. Όπως εξηγεί η Pantelakis, οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από υψηλότερα επιτόκια, χάρη στο σε μεγάλο βαθμό χαρτοφυλάκιο δανείων κυμαινούμενου επιτοκίου, την ήπια διάβρωση περιουσιακών στοιχείων και, κυρίως, τα beta καταθέσεων. Ωστόσο, είναι σε θέση να διατηρήσουν την κερδοφορία του 2023, κυρίως λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης (+5% ετησίως), των καλών beta καταθέσεων, της ανατιμολόγησης του χαρτοφυλακίου τίτλων, του οφέλους από τις αντισταθμίσεις επιτοκίων, της συνεχούς αυστηρής συγκράτησης στο κόστος και της ομαλοποίησης Κόστους Κινδύνου (στις 60 μ.β.). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pantelakis, αυτό το μίγμα θα οδηγήσει τα συνολικά κέρδη του 2025 των τεσσάρων τραπεζών μόνο 8% κάτω από τα επίπεδα του 2023, με μείωση του RoTE στο 12%, αλλά πολύ πάνω από 10% το 2022.

Re-rating στις μετοχές

Επίσης το κόστος ιδίων κεφαλαίων θα μειωθεί, από 17-18% στο 13%, και ως εκ τούτου θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση του κλάδου, καθώς

α) η αγορά πείθεται περισσότερο για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, και

β ) τα πρόσφατα μειωμένα spread/ασφάλιστρα κινδύνου για χρεωστικούς τίτλους χονδρικής τροφοδοτούνται επίσης από τα ίδια κεφάλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Pantelakis διατηρεί τη σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να είναι οι κορυφαίες επιλογές της. Η Πειραιώς ξεχωρίζει συνδυάζοντας το discount αποτίμησης με θετικές αναθεωρήσεις κερδών και ταχέως αναπτυσσόμενα κεφάλαια. Χάρη σε μια καλύτερη προοπτική για το 2024-2025, η Alpha πρόκειται να μειώσει το χάσμα RoTE σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Τέλος, οι τιμές στόχοι που δίνει η Pantelakis είναι στα 5,50 ευρώ για την Πειραιώς, στα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank, στα 9,55 ευρώ για την Εθνική και στα 2,45 ευρώ για την Eurobank.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις της Pantelakis Sec για τα μεγέθη των τραπεζών:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ