Αυτοί είναι οι έξι όροι για την υπαγωγή στον νέο νόμο Κατσέλη

Από 5%-90% η επιδότηση της δόσης του δανειολήπτη ανάλογα με το εισόδημα – Κριτήριο υπαγωγής το ύψος των καταθέσεων αλλά και το σύνολο της περιουσίας

Αυτοί είναι οι έξι όροι για την υπαγωγή στον νέο νόμο Κατσέλη

Με την κυβέρνηση δια του Αλέκου Φλαμπουράρη να επιμένει ότι το νομοσχέδιο θα έρθει μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή αλλά και ευρωπαϊκές πηγές να τονίζουν ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσα στην εβδομάδα, οι προετοιμασίες για το νομοσχέδιο της κύριας κατοικίας μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Aπό τους Δελφούς ο κ. Φλαμπουράρης, παρουσία των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναφέρθηκε στο όριο των 250.000 ευρώ (ως όριο αξίας της πρώτης κατοικίας) αλλά και στο όριο του δανείου το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (σ.σ μάλιστα στο νομοσχέδιο θα αναφέρεται ότι στο όριο θα περιλαμβάνονται και οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι όπως και όλες οι υποχρεώσεις που βαραίνουν τον δανειολήπτη ενώ αν το δάνειο είναι σε ξένο νόμισμα, η μετατροπή θα γίνεται με βάση την ισοτιμία κατά την ημέρα της ένταξης. Οι επικεφαλής των τραπεζών, χαρακτήρισαν χθες στους Δελφούς ως ποιο σημαντική προϋπόθεση το να έχει καταστεί η οφειλή ληξιπρόθεσμη μέχρι τις 31/12/2018. «Αυτή η ημερομηνία θα πρέπει να είναι γραμμένη σε πέτρα» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς.

Το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει συνολικά έξι προϋποθέσεις:

  1. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
  2. Η οφειλή να είναι ληξιπρόθεσμη για τουλάχιστον 90 ημέρες στο τέλος του 2018
  3. Το δάνειο να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ
  4. Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης προσαυξημένο κατά 70%. Έτσι, τα όρια αυτά θα καθορίζονται ως εξής:
    • Περίπου στα 13500-14.000 ευρώ για τον ενήλικα
    • Έως και τα 23.500 ευρώ για τον παντρεμένο
    • Στα 30.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί
    • Στα 35-36.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
    • Στα 41.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιά
  5. Το όριο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο οφειλέτης (πέραν της κύριας κατοικίας) να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν έχει «κλειδώσει» και μπορεί να μειωθεί δεδομένου ότι διατυπώνονται ενστάσεις από την ΕΚΤ
  6. Οι καταθέσεις του νοικοκυριού να μην ξεπερνούν το 50% της οφειλής.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, το ύψος της επιδότησης από το κράτος θα κυμαίνεται από 5% έως και 90% επί του ποσού της δόσης που θα προκύπτει ανάλογα και με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Η επιδότηση δεν θα δίδεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά για όλη την περίοδο της ρύθμισης υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να πληρούνται τα κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ