Axia Research: Διατηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή της Eurobank - Προβλέπει ισχυρό πρώτο τρίμηνο

Axia Research: Διατηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή της Eurobank - Προβλέπει ισχυρό πρώτο τρίμηνο

Τιμή στόχος τα 2,50 ευρώ

Ισχυρά προβλέπει η Axia Research, πως θα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank, για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Axia δίνει σύσταση buy για τη μετοχή της Eurobank, με τιμή στόχο τα 2,50 ευρώ (τιμή κλεισίματος 2,06 ευρώ στις 9/5).

Αναλυτικότερα, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναμένουν πως η Εurobank θα παρουσιάσει ισχυρά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, με το προσαρμοσμένο RoTE (Return on Tangible Equity) στο 15% (149 μονάδες βάσης κάτω από το consensus). Αυτά θα επιβεβαιώσουν την επενδυτική στρατηγική του ομίλου και θα προσφέρουν μια σταθερή βάση για την έναρξη του 2024. Κατά την άποψή μας, τονίζει η AXIA, οι βασικοί τομείς εστίασης κατά το τρίμηνο περιλαμβάνουν:

Πιστωτική επέκταση: Η Eurobank θα πρέπει να ακολουθεί τις τάσεις σε επίπεδο αγοράς ενός εποχικά ασθενέστερου τριμήνου όσον αφορά την επέκταση των δανείων. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι η επίδραση των πρώιμων εκταμιεύσεων θα αντισταθμιστεί από την πιστωτική αύξηση που θα συμπληρωθεί από τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου. Στους αριθμούς μας, μία πιστωτική επέκταση περίπου 1% σε τριμηνιαία βάση, οδηγεί σε αύξηση γύρω στα 0,4 δισ. ευρώ.

Ανθεκτική τιμολόγηση κατάθεσης: Το κόστος των καταθέσεων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ομότιμους (τόσο τα επιτόκια όσο και η στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένουν χαμηλά).

Αυτό αντανακλά την υποκείμενη δομή του τραπεζικού τομέα, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά LDR και σημαντικό μέρος των καταθέσεων λιανικής. Η χαμηλή κατάθεση beta είναι ένας άλλος παράγοντας που επιτρέπει στα καθαρά έσοδα από τόκους, να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που υποστηρίζεται περαιτέρω από τα αυξημένα επιτόκια.

Οι δείκτες κεφαλαίου θα λειτουργήσουν ως επιπλέον καταλύτης: Καθώς αναμένουμε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα διατηρήσουν τη δυναμική υψηλότερα για μεγαλύτερο ρυθμό σε συνδυασμό με οργανική ανάπτυξη, εκτιμούμε ότι ο δείκτης CET1 του ομίλου θα ανέλθει στο 17,6%, σύμφωνα με τις συναινετικές εκτιμήσεις. Αυτό θα αυξήσει το διαθέσιμο «πολεμικό σεντούκι» του ομίλου για να συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο οργανικά όσο και ανόργανα και θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για τη Eurobank να ανταμείψει τους μετόχους από τα κέρδη του 2023, υπό την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Ελληνική Τράπεζα: Μετά την ανακοίνωση της Eurobank για την απόκτηση πρόσθετων μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα, η κανονιστική ολοκλήρωση αυτών των τριών συναλλαγών θα είχε ως αποτέλεσμα η Eurobank να κατέχει τουλάχιστον το 55,3%, μετατρέποντάς την σε ενοποιημένη θυγατρική. Στις εκτιμήσεις μας υποθέτουμε ότι η Eurobank θα αποκτήσει το 70% της Ελληνικής Τράπεζας, επομένως το μοντέλο μας δείχνει ότι τα κέρδη ανά μετοχή της Eurobank για το οικονομικό έτος 2024 θα αυξηθούν σε περίπου 0,39 ευρώ (από 0,31 ευρώ), με το κανονικοποιημένο RoTE να ανέρχεται στο 15,3% για το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ