Η Bundesbank συνεχίζει στο QE, η ετυμηγορία όταν η ΕΚΤ έχει τερματίσει το πρόγραμμα;

Η Bundesbank συνεχίζει στο QE, η ετυμηγορία όταν η ΕΚΤ έχει τερματίσει το πρόγραμμα;

Τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή τις συνταγματικές προσφυγές στη Γερμανία, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας προδικαστική απόφαση ως προς την δραστηριότητα της ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για «σοβαρές υπόνοιες» ανεπίτρεπτης χρηματοδότησης κρατικών προϋπολογισμών.

Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) θα συνεχίσει, προς το παρόν τουλάχιστον, να συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, η οποία διαθέτει γι΄ αυτόν τον σκοπό κάθε μήνα 60 δισ. ευρώ. Με απόφασή του, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσαν αντίπαλοι του αμφιλεγόμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως ο πρώην βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών Πέτερ Γκάουβαϊλερ και ο πρώην αντιπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Χανς Ολαφ Χένκελ.

Στόχος των ευρωσκεπτικιστών ήταν, με όχημα τα ασφαλιστικά μέτρα, να σταματήσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρών της ευρωζώνης από τη Μπούντεσμπανκ και μάλιστα όσο εκκρεμεί ακόμα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο για το αν η ΕΚΤ υπερβαίνει ή όχι με την αγορά δημοσίων ομολόγων το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Αιτιολογώντας την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο επικαλέστηκε την εκκρεμούσα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι μια δική του απόφαση ως προς τα ασφαλιστικά μέτρα θα προκαταλάμβανε την ετυμηγορία του στην υπόθεση.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή τις συνταγματικές προσφυγές στη Γερμανία, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας προδικαστική απόφαση ως προς την δραστηριότητα της ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για «σοβαρές υπόνοιες» ανεπίτρεπτης χρηματοδότησης κρατικών προϋπολογισμών.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ανακοινωθεί όταν η ΕΚΤ έχει πια τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ούτως ή άλλως, η οικονομία της ευρωζώνης έχει πλέον σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Παρατηρητές βλέπουν σταδιακό περιορισμό της αγοράς ομολόγων ήδη από το 2018. Αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ευρωτράπεζας στις 26 Οκτωβρίου. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ότι «το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών αποφάσεων θα ληφθούν, πιθανότατα, τον Οκτώβριο».

Πηγή: Dpa, Reuters, Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ