Τετ α τετ τραπεζών με καταθέτες για την επιστροφή καταθέσεων - Τι τους τάζουν

Τετ α τετ τραπεζών με καταθέτες για την επιστροφή καταθέσεων - Τι τους τάζουν
Προσωπική επικοινωνία με κάθε πελάτη- καταθέτη θα έχουν οι τράπεζες, αμέσως μόλις «κλείσει» η συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να επιστρέψουν και πάλι οι καταθέσεις που κρύφτηκαν σε θυρίδες και μπαούλα στα τραπεζικά γκισέ.

της Έφης Καραγεώργου.


Τα τραπεζικά στελέχη για να πετύχουν την επάνοδο των καταθέσεων θα εστιάζουν στα τρία πλεονεκτήματα, που θα έχουν όσοι φέρουν τα λεφτά τους πίσω.

Πρώτον: Θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Δεύτερον: Δεν θα τους ζητηθεί να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων (πόθεν έσχες).

Τρίτον: Δεν θα φορολογηθούν περαιτέρω για τα ποσά αυτά.

Να σημειωθεί ότι με βάση το περιουσιολόγιο (που θα τεθεί σε ισχύ από το 2016) οι καταθέτες που θα επιλέξουν να μην επιστρέψουν τα χρήματά τους στα τραπεζικά γκισέ, θα έχουν να αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα: Ή να τα δηλώσουν εκτός τραπεζικού συστήματος ή να μην τα δηλώσουν καθόλου, μολονότι πρόκειται για νόμιμα αποκτηθέντα εισοδήματα.

Στην περίπτωση όμως που τα χρήματα δεν δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, τότε αν και νομίμως αποκτηθέντα, θα χαρακτηριστούν «παράνομα» και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν με κανονικές διαδικασίες.

Η επιστροφή των καταθέσεων είναι κομβικής σημασίας για το τραπεζικό σύστημα, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να στηρίξει, χρηματοδοτώντας, την πραγματική οικονομία.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος από τις αρχές Οκτωβρίου 2014 και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015 τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών είχαν υποχωρήσει στα 138,55δις ευρώ από τα 164,75δις ευρώ. Δηλαδή η απώλεια του συστήματος είναι 26,2δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με «διαρροές» το ποσό διαμορφώνεται στα 30 με 35δις ευρώ.

Από τα 26δις ευρώ, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση υπολογίζεται ότι μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά, μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 7δις ευρώ.

Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται, ότι η κάθε τράπεζα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια, ποιοι από τους πελάτες της «σήκωσαν» τα χρήματα τους λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε λόγω των πρόωρων εκλογών και της «εμπλοκής» στην διαπραγμάτευση.

Γνωρίζουν επίσης πόσα χρήματα τοποθετήθηκαν σε θυρίδες, πόσο κρύφτηκαν σε στρώματα και πόσα βγήκαν εκτός συνόρων και έγιναν αμοιβαία εξωτερικού.

Αυτούς λοιπόν τους πελάτες, οι τράπεζες θα τους καλέσουν έναν προς έναν προκειμένου να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι καταθέτες πραγματοποίησαν αναλήψεις της τάξης των 5.000 με 20.000 ευρώ. Φυσικά και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με ποσά σημαντικά μεγαλύτερα που όμως στην πλειονότητά τους δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ανά κατάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ