Η κρίσιμη αποτίμηση των 100 δισ. ευρώ της οδού Αθηνών και τα deals που βρίσκονται προ των πυλών

Η κρίσιμη αποτίμηση των 100 δισ. ευρώ της οδού Αθηνών και τα deals που βρίσκονται προ των πυλών

ΤΕΝΕΡΓΑ, HelleniQ Energy, Cenergy Holdings κ.α. ίσως έχουν κάτι να μας πουν

Η υπέρβαση του "στοιχειωμένου" ορίου των 100 δισ. της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 15 χρόνια plus δημιουργεί προϋποθέσεις για σειρά κινήσεων που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό/επενδυτικό χάρτη. Ο μετασχηματισμός πολλών εισηγμένων είναι ένας καταλύτης που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποτιμήσεις ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στην ημερίδα της JPMC στην Νέα Υόρκη, με ζητούμενη την δημιουργία του λεγόμενου κρίσιμου μεγέθους να αποτελεί το "κλειδί" που θα μπορούσε να οδηγήσει από την κατηγορία των αναδυόμενων σε αυτή των αναπτυγμένων.

Κοινός τόπος πως με ουδέτερο κλίμα εκτός-εντός τα 100 δισ. θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα σκαλί για υψηλότερη αποτίμηση. Πόση; Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο που θα μπορούσαν να παράξουν "κρίσιμο μέγεθος". Ενδεικτικά με την είσοδο στο ΧΑ του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα 2,6 δισ. (συνολική χρηματιστηριακή αξία)- διατέθηκε το 30% του μ.κ από το ΤΑΙΠΕΔ- ενεργοποιήθηκαν 7.400 αιτήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν νέες- για πρώτη φορά μετά από χρόνια- .

Παράλληλα με το placement περίπου 11% του μ.κ της HelleniQ Energy- που είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο 2023 μπήκαν νέοι παίκτες/μέτοχοι, διευρύνθηκε η ελεύθερη διασπορά με αποτέλεσμα μία επόμενη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού να μην αποκλείεται προς το τελευταίο 3μηνο του 2024. Η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (συμφερόντων Λάτση) διέθεσε το 6% plus και το ΤΑΙΠΕΔ το 4%, με τιμή διάθεσης στα 7 ευρώ (στα 8,385 ευρώ, την Τετάρτη 8 Μαϊου).

Προφανές πως οι big business είναι αυτές που διαμορφώνουν το "κρίσιμο" μέγεθος, τα deals που συνηθίζεται να συμφωνούνται σε όρους αποτιμήσεων (και ΧEBITDA), η διάθεση μειοψηφικών μετοχικών ποσοστών σε ξένα funds, στα "ισχυρά χέρια" της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής με την κοινότητα να προσβλέπει σε 3-4 ικανά να αλλάξουν το μέγεθος των εισηγμένων, της αγοράς.

Το πιο ώριμο deal είναι το-πολυαναμενόμενο- της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το Masdar fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που φέρεται πως αποκτήσει 37,3% του μ.κ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Στα 2,164 δισ. η αποτίμηση της θυγατρικής, στα 1,714 δισ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η διάθεση/πώληση από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ της ΗΛΕΚΤΩΡ στη Motor Oil είναι επίσης στην τελική ευθεία, με την ολοκλήρωσή του deal να προσθέτει υπεραξίες στα εμπλεκόμενα μέρη/μετόχους-δηλαδή Reggeborgh/Holterman και πλευρά Βαρδινογιάννη- με τον πρώτο να επικεντρώνεται στο real estate (δρομολογώντας ήδη την "έξοδο" της R.E.D.S/Καμπάς από το ΧΑ και το banking- και τον δεύτερο να επεκτείνεται και στην διαχείριση απορριμάτων/ενέργεια.

Mε γνώμονα και την χρηματιστηριακή αξία στην κοινότητα "βλέπουν" δυνητικά placements που θα μπορούσαν να αλλάξουν- μέσω των μετοχικών μεταβολών- τον επιχειρηματικό χάρτη. Πέρα από το ανοιχτό ενδεχόμενο και δεύτερης διάθεσης ποσοστού από το μ.κ της HelleniQ Energy- η είσοδος της Cenergy Holdings στην αγορά των ΗΠΑ- και παραγωγικά- αναζωπυρώνει σενάρια που κατά καιρούς θέλουν την διοίκηση της Viohalco να συζητά το ενδεχόμενο διάθεσης ενός 6%-8% του μ.κ.

Στα 1,521 δισ. η αποτίμηση της holding (περιλαμβάνει 2 εταιρείες/κλάδους Σωληνουργεία Κορίνθου- Ελληνικά Καλώδια) από 750 εκατ. τον Φεβρουάριο 2023 είναι προφανές ότι με πωλήσεις 1,63 δισ. (14%), λειτουργική κερδοφορία 213,8 εκατ. (56%), ενοποιημένα μετά από φόρους 73 εκατ. και ανεκτέλεστο πάνω από 3 δισ. η τρέχουσα (αποτίμηση) είναι deep under value. Εύλογο το ερώτημα στην κοινότητα το κατά πόσον η διοίκηση της Viohalco θα επέλεγε ένα σύνθετο deal- διάθεσης ποσοστού και στρατηγικής συμφωνίας με ξένο όμιλο στοχεύοντας στην αγορά των ΗΠΑ.

Ανάλογο είναι το ερώτημα για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ Cement International, που ναι μεν αποτιμάται στα 2,3 δισ. (όταν τέλη 2022 δεν ξεπερνούσε τα 800 εκατ.) αλλά με εγκατεστημένη παραγωγική βάση σε νευραλγικές Πολιτείες των ΗΠΑ (Φλώριντα, Νιου Τζέρσευ) η θυγατρική ΤΙΤΑΝ America πραγματοποιεί κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1 δισ. πάνω από το 60% των ebitda και τη μερίδα του λέοντος στη λειτουργική κερδοφορία. Σύμφωνα με αναλυτές ένα (δυνητικό) ΙΡΟ της θυγατρικής θα μπορούσε να "τιμολογηθεί" ακόμη και 1,5-1,7 δισ. με την επικείμενη επανείσοδο του TCI στον MSCI Greece Standard θα μπορούσε να προσελκύσει funds που επενδύουν σε ομίλους με τεχνολογία παραγωγής τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Ομως δεν είναι τα μόνα ενδεχόμενα- που περισσότερο ή λιγότερο συζητώνται σε επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά γραφεία- σε μία συγκυρία που στα telecoms κυριαρχεί το ενδιαφέρον της Emirates Telecommunications Group Co. για την πιθανή εξαγορά της United Group. Για αυτό στην κοινότητα εκτιμούν πως 1-2 ώριμες συμφωνίες ενδεχομένως να ανακοινωθούν πριν την ευρωκάλπη, πιθανότατα όμως συνδυαστικά με το αποτέλεσμα των εκλογών και το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές να προχωρήσουν (ή όχι ) deals που είτε είναι σε στάδιο σχεδιασμού είτε δρομολογούνται παρασκηνιακά αυτή την περίοδο.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ