UBS: Ποιες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές προτείνει για το 2024 - Οι top picks επιλογές της

UBS: Ποιες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές προτείνει για το 2024 - Οι top picks επιλογές της

Η UBS συνεχίζει να «βλέπει» αξία αν και μικρότερη συνολικά στον τομέα

Αν και οι τραπεζικές μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης κερδίζουν 82% από το τέλος του 2020 υπεραποδίδοντας 53% σε σχέση με την αγορά, οι τοπ επιλογές μετοχών από τον κλάδο (top picks) της UBS για το 2024 αφορούν τους τίτλους των Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, ING, LBG, Nordea και UniCredit Bank με την τελευταία η οποία προσφάτως απέκτησε θέση και στην Alpha bank να παρουσιάζει και τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου (+57%).

Με τα επιτόκια να μειώνονται από τον επόμενο χρόνο, το μακροοικονομικό τοπίο να προβληματίζει και τις αλλαγές στη φορολογία και τους κανονισμούς να δυσκολεύουν τη ζωή των μετοχών των τραπεζών, υπάρχει σαφές κίνητρο για «έξοδο» από τον κλάδο από τους επενδυτές. Ωστόσο η UBS συνεχίζει να «βλέπει» αξία αν και μικρότερη συνολικά στον τομέα επιλέγοντας κύρια γαλλικές, ολλανδικές και, αργότερα το 2024, βρετανικές τράπεζες σε ένα χαρτοφυλάκιο τραπεζών με αυξημένη στάθμιση (overweight banks portfolio, επισημαίνει ο Jason Napier, CFA και η ομάδα των αναλυτών της ελβετικής τράπεζας.

«Έχουμε 22% περιθώριο ανόδου στις τιμές-στόχους και 30% προβλεπόμενη συνολική απόδοση, η οποία, αν πραγματοποιηθεί, τοποθετεί τις τράπεζες σε αποτίμηση 7,8 φορές τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2025 και 10% μερισματική απόδοση. Αναμένουμε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα μειωθεί σε τριμηνιαία επίδοση σχεδόν παντού εκτός Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μπορούν να επαναπροσδιορίσουν την τιμή τους ακόμη και όταν τα NII μειώνονται, ειδικά αν η αγορά μετοχών σημειώσει ράλι λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων», συνεχίζει η UBS.

Οι επενδυτές βλέπουν τα επιτόκια πολιτικής να διαμορφώνονται στο 2% – 3% για την ΕΚΤ και στο 3% περίπου για την Τράπεζα της Αγγλίας και της Fed. Συγκεκριμένα αναφέρει η UBS: «Με τον τομέα να φαίνεται φθηνός, προτιμούμε μια πιο τακτική προσέγγιση. Σε γενικές γραμμές, παραμένουμε με επιλεγμένους νικητές του 2023 (Unicredit) με υψηλή μεταβίβαση στα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου, μεταβαίνοντας σε μεγαλύτερης διάρκειας επιλογές αργότερα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους (BNP/SG/ING, Commerzbank), έκθεση στο δεύτερο εξάμηνο στα σταθερά NIM από τις εγχώριες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου (LBG, Paragon στις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις) και θέση για την άνοδο του ΑΕΠ το 2025 μέσω των Σκανδιναβικών χωρών (Nordea, Swedbank, Danske) αργότερα».

«Πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις προεξοφλούν υπερβολικά τον κίνδυνο κερδών και τη χρονική αξία του χρήματος. Αναμένουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων με βάση τον πληθωρισμό, αν επιτευχθούν, θα βοηθήσουν να τεθεί ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, στον πιστωτικό κίνδυνο και στην αύξηση των δανείων και όλα αυτά τα πράγματα είναι ευνοϊκά για την αξιολόγηση του τομέα», καταλήγει η ελβετική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ