Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ
Με την Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο. Συνάντηση θα έχει επίσης με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο των ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μαρτιον Σουλτς και τον Δημ. Αβραμόπουλο όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο προσφυγικό.

Όπως είπε μετά τη συνάντησή του με τον Δημ. Αβραμόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το προσφυγικό εθνικό θέμα και "δεν θα μετατρέψουμε σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης".

Ο κ. Μητσοτάκης σε όλες του τις επαφές ανέδειξε του άξονες τις πολιτικής του, ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν λύνεται δίχως την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μετά την αδράνεια και τα λάθη της πρώτης περιόδου, τις τελευταίες εβδομάδες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης γίνεται στην ΕΕ, ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο πολλές χώρες μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν, ότι "κλειδί" στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ότι της αναλογεί στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι στα περισσότερα από τα σημεία αυτά υπήρξε συμφωνία με τους συνομιλητές του.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης και με τον επίτροπο Οικονομικών Π. Μοσκοβισί αλλά και τους Γίρκι Κατάινεν και Βάλντις Ντομπρόφσκις, όπου συζήτησαν οικονομικά και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ