Ρεκόρ 25ετίας για το κακάο - Άλμα 20% σε μόλις δύο ημέρες

Ρεκόρ 25ετίας για το κακάο - Άλμα 20% σε μόλις δύο ημέρες

Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις προμήθειες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν καθυστερήσει

Το κακάο σημείωσε άνοδο στη Νέα Υόρκη – προσθέτοντας στο μεγαλύτερο ράλι του από το 1999 – καθώς η αστάθεια συνεχίζει να κυριεύει την αγορά που πλήττεται από σοβαρές ελλείψεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 5,4% την Τετάρτη 8/5 και βρίσκονται σε πορεία διήμερης ανόδου άνω του 19%, αντιστρέφοντας την τεράστια πτώση της περασμένης εβδομάδας από το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ. Ράλι στις τιμές αφού η άνοδος του κακάο φέτος αύξησε τις απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους, γεγονός που ώθησε τους εμπόρους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και αποστράγγισε τη ρευστότητα.

Από την πλευρά της προσφοράς, ενώ οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Δυτική Αφρική μείωσαν τις ανησυχίες για τη μέση σοδειά, οι αγρότες ανησυχούν για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ζέστη, σύμφωνα με το The Hightower Report. Οι κακές συγκομιδές στην κρίσιμη περιοχή έχουν αφήσει τον κόσμο αντιμέτωπο με ένα ακόμη ετήσιο έλλειμμα. Τα αποθέματα κακάο που διατηρούνται στα λιμάνια των ΗΠΑ έχουν επίσης μειωθεί και βρίσκονται σε χαμηλό τριών ετών, όπως γράφει το Bloomberg.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις προμήθειες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν καθυστερήσει λόγω των καθυστερήσεων στη συγκομιδή. Η κορυφαία παραγωγός Ακτή Ελεφαντοστού δήλωσε ότι μπορεί να αποζημιώσει τους εξαγωγείς για τα συμβόλαια που μετακυλίθηκαν, αλλά όχι για την πλήρη ποσότητα που ζητούν οι αποστολείς, ανέφερε το Bloomberg την Τρίτη. Οι αποστολείς είχαν κληθεί να μετακυλήσουν τα συμβόλαια λόγω ελλείψεων, αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα για τα φασόλια μετά την αύξηση των ρυθμιζόμενων τιμών από την Ακτή Ελεφαντοστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ