Το... Jumbo έσοδο για τον Απόστολο, η ανακολουθία των επιτοκίων και τα bonus των τραπεζιτών

Το... Jumbo έσοδο για τον Απόστολο, η ανακολουθία των επιτοκίων και τα bonus των τραπεζιτών

Ποιες θα είναι οι επόμενες συμφωνίες στο ΧΑ

Πριν αλέκτορα φωνήσαι...

Μόλις προχθές αναφερόταν το fpress στην κρίσιμη αποτίμηση των 100 δισ. για τις εισηγμένες στο ΧΑ και τα deals που βρίσκονται προ των πυλών (με εκτενές παρασκήνιο για ένα δυνητικό ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ America στις ΗΠΑ) αλλά και χθες για τον λόγο που ευρωπαϊκοί όμιλοι, μεγέθους μίας Holcin ή μίας CRH μεταναστεύουν προς ΗΠΑ, για να ανακοινώσει η διοίκηση του ομίλου TITAN Cement Internationalτην πρόθεση εισαγωγής της θυγατρικής σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Εύλογη συνεπώς η αναμονή για το ποια/ποιες θα είναι οι επόμενες συμφωνίες που θα ανακοινωθούν, κάνοντας την διαφορά. Ενδεικτικό η χθεσινή νέα ισχυρή άνοδος για τη μετοχή του TCI έως τα 31,40 ευρώ, με την αποτίμηση -πλέον- στα 2,450 δισ., ολοταχώς για τον MSCI Greece Standard.

Jumbo... έσοδο για τον Απόστολο

Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Απόστολος Βακάκης προχωρά σε διάθεση "μικρών" κρίσιμων ποσοστών σε long φορά της Jumbo.Θα θυμηθώ Ιούνιος 2017 ήταν όταν διέθεσε το 3,5% στα 14,95 ευρώ, αλλά και το 2021 δίνοντας το 3,86% στα 14,70 ευρώ. Την Τετάρτη διέθεσε (αρχικά) το 1,5% (επιπλέον) 1,5% στα 27,20 ευρώ. Not Bad. Οι λόγοι προφανείς, και ανθρώπινοι καθώς αφορούν τις δύο θυγατέρες του- Σοφία και Χριστίνα- για τις οποίες είχε πει (σε ενημέρωση αναλυτών)"...Πούλησα τις μετοχές μου γιατί έχω δυο κόρες….

Μία που θα παραμείνει στην επιχείρηση και θα την «τρέξει» και άλλη μία που δεν εμπλέκεται με την επιχείρηση, αλλά ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση. Και δεν θέλω να έχουν καμία σύγκρουση…"Αλλά και καθαρά επιχειρηματικοί, εάν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που τον θέλουν να ενισχύει την θέση του στο shipping.Θυμίζω, αρχές 2021 ο Απόστολος Βακάκης στήριξε με 74,6 εκατ. $ το φιλόδοξο σχέδιο του Πασχάλη Διαμαντίδη- υιού του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη- . Σημειωτέον πως και τα 3 μίνι placements έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της Citi- ισχυρού μετόχου μειοψηφίας στο μ.κ της Jumbo- -

Με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- δλδ πιο έγκυρα και επίσημα δεν...- το greedflation των τραπεζιτών

Επιτόκια καταθέσεων στο ναδίρ-0,54% ( ! ) - αλλά επιτόκια/κόστος δανεισμού/χορήγησης χρήματος στο ζενίθ-6,35% ( ! ! ). Με το σταγονόμετρο οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις- και κατά κόρον τις υγιείς/τις bankable- αλλά αποδοχές και μπόνους στον...θεό. Σαν να λέμε, οι μεν καταθέτες με γλίσχρο όφελος δίνουν κεφάλαια τους στις τράπεζες να (υπο)χρηματοδοτούν την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία, οι δε CEOs κ.λ.π να απολαμβάνουν αμοιβές πολλών 3ψηφίων. Σε ρόλο θεατή η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, για την Ελληνική Ενωση Τραπεζών ούτε λόγος.

Στους νέους ανθρώπους στρέφονται οι τραπεζίτες, με προγράμματα χρηματοδότησης αγοράς της πρώτης κατοικίας τους. Σωστό το εγχείρημα. Αλλά με τι επιτόκια/κόστος κεφαλαίου και ποιες προϋποθέσεις, όπερ σε εντελώς λάθος (για τους δανειολήπτες) κατεύθυνση. Ας μείωναν λίγο το κόστος και-πιθανότατα- και οι χορηγήσεις θα αυξάνονταν και η μόχλευση στην κυκλοφορία χρήματος θα διευρύνονταν.

Intrakat αποτίμηση

Στα 852 εκατ. η αποτίμηση της Intrakat, με προσδοκίες για είσοδο/αναβάθμιση στον FTSE25 Large Cap.Ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει κρατήσει ένα ποσοστό 5,10% του μ.κ, δλδ εάν το διέθετε θα έβαζε άλλα 40-44 εκατ. στο ταμείο.Holdings η Intracom, με ταμείο 162,8 εκατ. (31/12/23) και δανεισμό 57,5 εκατ. θα διανείμει στους μετόχους μέρισμα 4,18 εκατ. και επιστροφή κεφαλαίου 5,85 εκατ.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ