Γιατί πιέστηκαν τα ελληνικά blue chips, οι αποδόσεις των αγορών και η αργία του Πάσχα των Καθολικών

Γιατί πιέστηκαν τα ελληνικά blue chips, οι αποδόσεις των αγορών και η αργία του Πάσχα των Καθολικών

Στο επίκεντρο των πιέσεων ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank, Μytilineos, Motor Oil

Πολιτική αντιπαράθεση, επιτόκια και επιχειρηματικά νέα καθορίζουν την τάση

Τα εκτός....

Πέμπτος σερί μήνας με θετικό "ταμείο" στην Wall Street, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά του S&P500 με "καύσιμο" κυρίως τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών παραμένει σταθερά σημείο αναφοράς για την τακτική που ακολουθούν οι επενδυτές, με επίκεντρο τα επιτόκια- ποσοτική σύσφιξη. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και αύριο Παρασκευή των ΗΠΑ) υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο επιθετικότερων μειώσεων.

----Ενδεικτική η εκτίμηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα Raphael Bostic ο οποίος δεν αναμένει από την FED κάτι περισσότερο από 25 μ.β το 2024. Πλέον, η διελκυστίνδα των Jerome Powell και Christine Lagarde για τον χρονισμό μείωσης των επιτοκίων και από την πλευρά της ΕΚΤ την απόσυρση σημαντικής ρευστότητας από την ευρωαγορά συνδυαστικά με την γεωπολιτική αβεβαιότητα/ρευστότητα διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ρίσκο.

----Ωστόσο, το "ταμείο" Μαρτίου/πρώτου3μηνου δείχνει πως οι επενδυτές έχουν εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα το συν 9,15% για τον S&P500 από την αρχή του έτους, το συν 10% για τον DAX, το συν 8,62% για τον CAC.

...και τα εντός

Στα αντίστοιχα διαστήματα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μεταβολή για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται στο, σχεδόν, 10% με τον Δείκτη Τραπεζών να έχει ενισχυθεί κατά 13,62% και 9,46% για τον FTSE25. Ανοδική συνέχεια για την εγχώρια αγορά, μετά την θετική 3ετία (2021-2023) που σε όρους αποτίμησης ανέρχεται σωρευτικά σε 38 δισ., μεγέθυνση που (υπό) στηρίζεται από την σταθερή ενίσχυση της θέσης των ομίλων αιχμής, της αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας ισχυρών επιχειρήσεων, την επιστροφή του τραπεζικού κλάδου στην επενδυσιμότητα.

----Ωστόσο, τα επικαιροποιημένα στοιχεία Μαρτίου αναδεικνύουν την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς, με τον ΓΔ να "φρενάρει" στην ευρύτερη περιοχή των 1.440 μονάδων- υψηλών 13ετίας- . Κοινός τόπος για την κοινότητα πως η όξυνση στο πολιτικό πεδίο αρχίζει να αποτυπώνεται και στο επιχειρηματικό/επενδυτικό. Εβδομήντα τρεις μέρες πριν την ευρω-κάλπη και το πολιτικό "θερμόμετρο"...κοκκινίζει επικίνδυνα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

----Μετά από αρκετούς μήνες, οι πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις αργίες του Πάσχα Καθολικών, άγγιξαν το Χρηματιστήριο. Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης και ακολουθούν οι αργίες Παρασκευής και Δευτέρας. Σε αυτή τη συγκυρία και υπό τη νευρικότητα, που χαρακτηρίζει τις αγορές στα υψηλά τους, ένα active index fund (GREK;) αποφάσισε να «τριμάρει» όλες του σχεδόν τις θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κίνηση που πίεσε το σύνολο σχεδόν των τίτλων του MSCI ( ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank, Μytilineos, Motor Oil).

----Εν μέσω οξυμένου πολιτικού κλίματος, στην αγορά περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για αύξηση διοδίων σε Εγνατία Οδό, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή, σήμερα Πέμπτη, της σύμβασης παραχώρησης με την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis. Σημειωτέον, ότι η μεγαλύτερη κυβερνητική φθορά καταγράφεται στη Β. Ελλάδα.

---Με αφορμή το κύριο θέμα της «Καθημερινής» χθες Τετάρτη. Εβδομήντα πέντε ημέρες ακραίας σύγκρουσης έως τις ευρωκάλπες -ο τίτλος-, με αφορμή την εκκίνηση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας με επίκεντρο τα Τέμπη. Δεδομένου ότι η εν λόγω εφημερίδα δεν μπορεί να προσμετρηθεί στις μη φιλικές προς την κυβέρνηση, η επισήμανση και μόνο έχει τη σημασία της. Κοινός τόπος, τα τελευταία 24ωρα, πως το κλίμα έχει επηρεαστεί και στα επιχειρηματικά/επενδυτικά, μένει να φανεί σε ποιο βαθμό.---

---ΕΧΑΕ χθες και ΟΛΠ σήμερα, συνεχίζουν την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.Στο monitoring των αναλυτών (αλλά όχι μόνον ) τα λειτουργικά/διοικητικά έξοδα των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

---Την 9η Απριλίου θα γίνει το Annual Shareholder`s Meeting του ομίλου Fairfax.Παράλληλα και το letter to shareholders με το μήνυμα του Prem Watsa.Και ως γνωστόν ο ινδοκαναδός αναφέρεται πάντα στα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών (Eurobank, Grivalia Hospitality, Eurolife) που ελέγχει (μετοχικά) στην Ελλάδα. Με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, τα είπαν επί καναδικού εδάφους...

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ