Δύο και σήμερα συνεδριάσεις για να "κλείσει" ο Μάρτιος και το πρώτο 3μηνο

Δύο και σήμερα συνεδριάσεις για να "κλείσει" ο Μάρτιος και το πρώτο 3μηνο

Χρηματιστηριακά ξεκινά μια ενδιαφέρουσα εωδομάδα

Δύο και σήμερα συνεδριάσεις για να "κλείσει" ο Μάρτιος και το πρώτο 3μηνο

Αργία την Παρασκευή- Πάσχα των Καθολικών. Οριακά κέρδη σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, διόρθωση μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά στην Νέα Υόρκη. Αρνητική για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών η BofA. H νομισματική σύσφιξη συνήθως οδηγεί σε ασθενέστερη ανάπτυξη και αύξηση της ανεργίας με καθυστέρηση περίπου 18 μηνών. Άρα τα δύσκολα είναι μάλλον μπροστά μας και όχι πίσω μας σύμφωνα με , γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης δεν έχει ακόμη γίνει αισθητός και ένα sell off για τις αγορές είναι πάντα ανοιχτό.

Αυτός ο «κόφτης» στα στεγαστικά δάνεια, δεν είναι κάτι σπουδαίο μιας και οι περισσότερες τράπεζες τον χρησιμοποιούν από μόνες τους. Και μιλώ για την πράξη της εκτελεστικής επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος που βάζει δείκτη τόσο στα εισοδήματα του δανειολήπτη σε σχέση με το συνολικό του χρέος όσο και στην αξία του ακινήτου. Όμως το γεγονός πως η εποπτεία είναι αυτή που ορίζει τελικώς τον κόφτη, δείχνει την ανησυχία των αρχών και όταν λέω αρχών εννοώ κυρίως στην Ευρώπη πως μπορεί να έχουμε νέα κόκκινα δάνεια αλλά ακόμη και ότι μπορεί να δημιουργηθεί κοινωνικό ζήτημα από μια τέτοια εξέλιξη.

Η Claudia Buch- διάδοχος του Andrea Enria- μόλις πρόσφατα σε συνέντευξη της (Financial Times) σημείωσε πως "...διαπιστώνεται, ήδη, αύξηση στην αθέτηση πληρωμών δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για αυτό και οι τράπεζες οφείλουν να είναι ανθεκτικές, επαρκώς κεφαλαιοποιημένες προκειμένου να δύνανται να απορροφήσουν πιθανές ζημιές...". Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; πως οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν μόνες τους- σε μία χρονιά που όπως θύμισε ο Γιάννης Στουρνάρας η Φρανκφούρτη θα αποσύρει από την αγορά περί τα 800 δισ. ευρώ. Ποσό που με όρους μόχλευσης ανέρχεται σε αρκετά τρισ.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος- ενδελεχής γνώστης της κατάστασης- υπαινίσσεται-επί της ουσίας- αυτό που περιγράφει η επικεφαλής του SSM, δλδ ότι οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίζουν περισσότερες προβλέψεις. Και εδώ είναι η λεπτομέρεια που δεν συνεκτιμά η JPMC- αλλά γνωρίζει πολύ καλά η Claudia Buch- ότι το ελληνικό σύστημα θα πρέπει να είναι ενταγμένο στη μεγάλη κατηγορία- κατά το κοινώς λεγόμενο "μέσα στο μαντρί" εν όψει των επερχόμενων.

Χρηματιστηριακά και ενδιαφέροντα

-Yπεραποδίδει η μετοχή της Εθνικής, στα 7,328 ευρώ με άνοδο 16,50% από την αρχή του έτους. Δεύτερη στην σχετική κατάταξη με αποτίμηση 6,703 δισ. περνώντας την Eurobank στα 6,697 δισ. ευρώ. Στην προεξόφληση επίσπευσης της διάθεσης του 18,39% του μ.κ από το Ταμείο, ποντάρει η αγορά. Μέχρι τέλη Μαϊου το lockup (6μηνών) για το placement. Τυπικά από αρχές Ιουνίου θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία αλλά με ευρω-εκλογές κ.λ.π πολύ δύσκολα. Θα κρατήσει το ΤΧΣ ένα ποσοστό; όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κυβερνητικοί; Θα υπάρξει βασικός μέτοχος μειοψηφίας; προσώρας cornerstone δεν υπάρχει.

-Επιμένουν οι πωλητές στην Lamda Development, κυριότερος πωλητής φέρεται να είναι αμερικανικό fund. Μετά τις Πειραιώς, Eurobank που ακύρωσαν τα projects κατασκευής-εγκατάστασης γραφείων εκτός "Ελληνικού" και 2 κολλέγια/ιδιωτικά σχολεία. Στον εφοπλιστή Ηλία Γκότση το πακέτο ( για το 5% του μ.κ) της Quality. O ιδιοκτήτης της Eurotankers ενδυναμώνει την εφοπλιστική ομάδα των νέων μετόχων. Ακούγεται πως, στην εταιρεία θα αποκτήσει μετοχική θέση και ο Δημήτρης Μπάκος (Intrakat).

-Αρνητικά υποδέχτηκαν οι επενδυτές την ανακοίνωση μεγεθών 2023 της ΜΟΤΟδυναμικής.Ναι μεν αυξήθηκαν οι πωλήσεις στα 169,9 εκατ. (28,7%) αλλά με πίεση στα περιθώρια κέρδους.Στο 23% (από 25,4%) υποχώρησε το μικτό περιθώριο κέρδους, το περιθώριο ebitda σε 17% (ebitda 29 εκατ.) και περιθώριο κέρδους στο 6,7% (από 8% το 2022). Ο λόγος; μείωση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αύξηση αποσβέσεων (λόγω επένδυσης ανανέωσης του στόλου, υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος).

-Σε αντιδιαστολή η Autohellas, με περαιτέρω ενίσχυση των ποιοτικών δεικτών. Ευτύχης Βασιλάκης vs Πάρις Κυριακόπουλος = 1-Ο. Tελικά ο 5ος τραπεζικός πόλος (Attica Bank -Παγκρήτια) και πόσα δάνειά του θα τιτλοποιηθούν και θα οδεύσουν στον Ηρακλή ΙΙΙ θα αποτελέσει το κριτήριο για μια σειρά αποφάσεων που θα πάρουν άλλες τράπεζες.Αυτό γιατί το κατά πόσον η Εθνική θα εντάξει στον Ηρακλή το Frotier III. Η τράπεζα ετοίμαζε το πακέτο για τον Ηρακλή όμως φαίνεται πως το σύνολο των εγγυήσεων δεν ήταν αρκετό και έτσι ή το πακέτο θα οδηγηθεί σε πώληση ή ο Ηρακλής ΙΙΙ θα επεκταθεί με νέες εγγυήσεις.

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ