Οι μετοχικές ανακατατάξεις στην Aegean εν όψει μερίσματος και το...αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο

Οι μετοχικές ανακατατάξεις στην Aegean εν όψει μερίσματος και το...αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο
Πάνος και Θανάσης Λασκαρίδης

Οι γνωστοί εφοπλιστές αδελφοί Λασκαρίδη άλλαξαν πακέτα

AEGEAN: Αλλαξε χέρια το 3,4% του μ.κ

Buy back, πακέτα και συμφωνημένη εντολή για 3,07 εκατ. τμχ στην χθεσινή συνεδρίαση στην AEGEAN ενισχύουν χρηματιστηριακούς κύκλους οι οποίοι υποστηρίζουν πως κάτι "τρέχει" στην εταιρεία. Μόλις πρόσφατα το fpress αποκάλυπτε (15/3) πως η διοίκηση από την αρχή του έτους έως τα μέσα Μαρτίου είχε προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών (περί τις 140 χιλ. τμχ) όταν το 2023 δεν είχαν ξεπεράσει συνολικά τις μόλις 10 χιλ. Βέβαια πέρυσι υπήρχε το "αγκάθι" των warrants (του Δημοσίου) που δεν υφίσταται πλέον. Διαδικασία που κόστισε περί τα 85,4 εκατ. στην διοίκηση/μετόχους της εισηγμένης, με τη μετοχή έκτοτε να αντιδρά ανοδικά- 10,76%- και την αποτίμηση να διαμορφώνεται στα 1,132 δισ.

Σε αυτό το διάστημα άλλαξαν χέρια ορισμένα (μικρά ) πακέτα για να γίνει το σημαντικό των 3,07 εκατ. τμχ στα 12 ευρώ (συνολικής αξίας36,89 εκατ. ευρώ). Αντιστοιχεί στο 3,4% του μ.κ με χρηματιστές να σημειώνουν πως δεν επρόκειτο ούτε για ποσοστό της εταιρείας ούτε για μέρος θέσης του Ευτύχη Βασιλάκη, "φωτογραφίζοντας" τους αδελφούς Λασκαρίδη. Με το ποσοστό της συμμετοχής των Θανάση και Παναγιώτη Λασκαρίδη στο 8,61% για τον καθένα- θα είχε ενδιαφέρον εάν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των χρηματιστών που θέλουν τον έναν να μεταβιβάζει ( ; ) στον άλλο.

Το ενδιαφέρον είναι εύλογο, καθώς μόλις τελευταία ο επικεφαλής Ευτύχης Βασιλάκης επιβεβαίωσε την επιστροφή της εταιρείας στην διανομή μερίσματος, μετά από 4 χρόνια επενδυτικής...προσγείωσης. Το ποσό που ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί στους μετόχους/επενδυτές είναι 67.625.325 ευρώ (μικτό 0,75/μτχ) Μερισματική απόδοση, περίπου 5,90%, ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων μερίσματος η 21η Μάη, και έναρξη πληρωμής από την 27η Μάη.

Σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής τους ο Παναγιώτης και Θανάσης Λασκαρίδης έχουν λαμβάνειν από 5,82 εκατ. έκαστος. Επιχειρηματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Θανάσης Λασκαρίδης να πουλήσει στον αδελφό του και την υπόλοιπη συμμετοχή του, θυμίζοντας πως αμφότεροι είχαν μηδενικό κόστος (κτήσης) από την περίοδο απορρόφησης- μέσω εισφοράς- της αεροπορικής εταιρείας τους, Cronus Airlines - στην τότε AEGEAN, επί αείμνηστου Θεόδωρου Βασιλάκη. Μάλιστα οι ίδιοι εντάσσουν αυτές τις κινήσεις στο πλαίσιο του διαχωρισμού δραστηριοτήτων των 2 αδελφών.

"Καλύτερα να παραμείνει αναδυόμενο το ΧΑ"

Δύο χρόνια μετά τον διορισμό νέου επικεφαλής στην ηγεσία των ΕΧΑΕ, η JPMC έρχεται με έκθεση-καταπέλτη να σημειώσει ότι το ΧΑ καλύτερα να παραμείνει στην κατηγορία των αναδυόμενων παρά να ενταχθεί στα αναπτυγμένα. Με τα υφιστάμενα δεδομένα- όπως αναφέρονται σε σχετικό θέμα του fpress- και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις/κριτήρια που θέτει ο αμερικανικός οίκος μόλις 3 εταιρείες τις πληρούν εξ' ολοκλήρου και το πολύ 5 στην περίπτωση επιλογής με την κύρια (χρηματιστηριακής αξίας).

Δεν είναι τυχαίο πως, στην χθεσινή συνεδρίαση από τον τραπεζικό κλάδο- που είναι με short τάση (σε εβδομαδιαίο)- Εθνική και Eurobank κινήθηκαν ανοδικά στα 7,30 (1,11%) και τα 1,80 (0,95%) αντίστοιχα. Εθνική και Eurobank είναι οι 2 από τις 3 εισηγμένες/μετοχές που σύμφωνα με την JPMC θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον MSCI MB (η τρίτη μετοχή είναι του ΟΠΑΠ).

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ