Από τη Ρωσία με... αγάπη οι πιέσεις στην coca-cola - Με... απώλειες οι προσφορές για την Αττική Οδό

Από τη Ρωσία με... αγάπη οι πιέσεις στην coca-cola - Με... απώλειες οι προσφορές για την  Αττική Οδό

"Πονηρή" διόρθωση σύμφωνα με χρηματιστές καθώς είχε προηγηθεί σημαντική άνοδος

Με μόλις 8 εκατ. και με την συνδρομή της Coca Cola HBC η "βύθιση" της αγοράς στην χθεσινή συνεδρίαση

Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις εισαγόμενες από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου η μετοχή της Coca Cola Hellenic ξεκίνησε από μείον 2,75% για να φθάσει έως και μείον 4,25% και να επηρεαστεί η πορεία της εισηγμένης στο ΧΑ ήρθε η διόρθωση, για τον Γενικό Δείκτη, έως τις 1.300 μονάδες. Αξιον προσοχής το γεγονός πως, ο ΓΔ βρέθηκε από το μείον 0,70% στο μείον 1,85% με συνοπτικές διαδικασίες, στοχευμένες εντολές και με την αξία συναλλαγών να μην περνά τα 8 εκατ. "Πονηρή" διόρθωση σύμφωνα με χρηματιστές καθώς είχε προηγηθεί σημαντική άνοδος- με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο- και βολική σύμφωνα με τους ίδιους εν όψει της λήξης της σειράς Ιουλίου στα Παράγωγα, την Παρασκευή. Ελάχιστη η συμμετοχή ξένων στην συνεδρίαση της Δευτέρας, με πωλητές περισσότερο από την πλευρά ελλήνων διαχειριστών.

H κρατικοποίηση θυγατρικών της Danone και Carlsberg "τρομοκρατεί" την Coca Cola. Η ανακοίνωση πως, το Ρωσικό κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο θυγατρικών των 2 ξένων πολυεθνικών συνδυαστικά με τις προειδοποιήσεις και για άλλες κρατικοποιήσεις ενεργοποίησε εντολές ρευστοποιήσεων σε μετοχές εταιρειών του κλάδου με παρουσία στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στο στόχαστρο πωλητών- χθες Δευτέρα- και η εισηγμένη στο City Coca Cola Hellenic (κύρια διαπραγμάτευση στον FTSE100) με τις εντολές να φτάνουν μέχρι Αθήνα.

=================================================

Μέσω ΧΑ τα κεφάλαια

H κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει την κεφαλαιαγορά ελκυστική για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, και θέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών μοχλό για σειρά μετοχοποιήσεων και προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ειλικρινής στην συνέντευξη του (στο Bloomberg) προφανώς και εννοούσε όσα απηύθυνε-σχεδόν- αποκλειστικά σε διεθνές επενδυτικό ακροατήριο. Οντως, μέσω του ΧΑ θα δημιουργηθεί μόχλευση με την εισαγωγή του 20%+10% του μ.κ του "Ελευθέριος Βενιζέλος", θα δημιουργηθεί κλίμα βοηθητικό για την είσοδο και άλλων συμμετοχών του Δημοσίου.

Ωστόσο, θα πρέπει να λυθούν ζητήματα και μάλιστα ουσιαστικά που σχετίζονται λ.χ. με την αργή απόδοση δικαιοσύνης, ή με την πραγματική εμβάθυνση της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρονται, καθώς με αφορμή την πρώτη παθογένεια ο επικεφαλής της Standard & Poor's μιλώντας (στο FinForum) "φωτογράφισε" την περίπτωση της Follie-Follie. Για το δεύτερο απαιτούνται ρηξικέλευθες ενέργειες και όχι απλά rebranding του ΧΑ, όπως αυτό που έχει αναθέσει ο επικεφαλής του ΧΑ σε ξένη εταιρεία επικοινωνίας. Για το rebranding πρέπει να έχεις κατ' αρχήν brand, και αυτό δεν νομίζω πως το διαθέτει το ΧΑ, στην κατάσταση που είναι.

================================================

Τα...ψιλά γράμματα των δεσμευτικών προσφορών για την "Αττική Οδό"

Από 8 τελικά 6 με τη μία με αποχώρηση του ξένου partner οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό.

-Χωρίς την First Sentier μόνη της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,

- Η Abertis μόνη της,

- Η Intrakat με Brisa-Auto Estradas de Portugal- Rubicone Midco,

-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- AVAX- Meridiam Eastern Europe Investments,

-Vinci Highways- Mytilineos,

-Macquarie- FinCop/Κοπελούζος.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ οι οικονομικές προσφορές που, θα πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε μελλοντική συνεδρίαση του δ.σ του Ταμείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ