Μυτιληναίος και ΟΔΔΗΧ "ξεκλειδώνουν" τις αγορές

Μυτιληναίος και ΟΔΔΗΧ "ξεκλειδώνουν" τις αγορές

Η Mytilineos λοιπόν παίρνει το ρίσκο να ανοίξει αυτή την αγορά μετά από περίπου ένα χρόνο

Οι πρώτες μετεκλογικές κινήσεις έρχονται από τη Mytilineos (τη Δευτέρα) και τον ΟΔΔΗΧ (Τρίτη) προϊδεάζοντας για τη συνέχεια. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία ομολογιακή έκδοση που εισήχθη στο Χ.Α., αυτή της ναυτιλιακής CPLP Shipping Holdings PLC, μέλος του ομίλου Capital Maritime, συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, η εταιρεία Mytilineos αποφάσισε να εκδώσει επταετές ομόλογο ύψους από 300 έως 500 εκατ. ευρώ. Με τον όμιλο να βρίσκεται στην πιο «φορμαρισμένη» και αναπτυξιακή κατάσταση της ιστορίας του, με τη μετοχή στα ιστορικά υψηλά, τις επιδόσεις από πλευράς μεγεθών επίσης σε ιστορικά ρεκόρ, αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας ως απώτερο μεσοπρόθεσμο στόχο την είσοδο στον FTSE 100 του Λονδίνου, η Mytilineos ανοίγει εκ νέου το χορό των ομολόγων.

Θα διαθέσει τις ομολογίες μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και θα τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκδοση του μεγάλου ομολόγου της Mytilineos έρχεται τέσσερις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από τη Westbridge. Κίνηση που συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στην ιστορία της, αλλά και μια από τις 5-6 μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Ασφαλώς, το timing της απόφασης της ελληνικής εισηγμένης, δεν είναι τυχαίο. Έρχεται μια ημέρα μετά την επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα επέλεξε κυβέρνηση μακράς πνοής, αυτοδύναμη, με ορίζοντα τετραετίας και αναμφισβήτητο φιλοεπενδυτικό προφίλ, ενώ πλέον έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Στο ίδιο πλαίσιο την Δευτέρα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έκλεισε στο 3,56%, ήτοι σε χαμηλό σχεδόν ενός έτους, με τη διαφορά με του αντίστοιχου γερμανικού να υποχωρεί στο 1,25%. Θυμίζουμε πως πέρυσι, από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, δεν υπήρξε έκδοση ομολόγου. Η Mytilineos λοιπόν παίρνει το ρίσκο να ανοίξει αυτή την αγορά μετά από περίπου ένα χρόνο. Μένει να δούμε τις ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης της Mytilineos, αφού προηγουμένως πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε το επιτόκιο που θα πετύχει ο όμιλος.

=====================================================

ΟΔΔΗΧ

Με τέσσερις νέες δημοπρασίες επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ετοιμάζεται να διατηρήσει ανοιχτή την επικοινωνία με τις αγορές δίνοντας τις σχετικές «ανάσες» στη δευτερογενή. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν την Τρίτη ενώ είναι θέμα χρόνου η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά με την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ ώστε να χτιστεί το νέο αφήγημα θετικών εκπλήξεων για τις αγορές. Νέα προεξόφληση διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου βρίσκεται στο κάδρο των πιθανών επιλογών, όπως άλλωστε και εμβληματικές νέες εκδόσεις ομολόγων οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το εγχείρημα σε συνδυασμό με ταμειακά διαθέσιμα που αγγίζουν σήμερα τα 34 δισ. ευρώ και την προοπτική περισσοτέρων εσόδων έναντι των δαπανών του προϋπολογισμού το δεύτερο εξάμηνο.

Αποφάσεις και κυρίως υλοποίηση πιθανής νέας προεξόφλησης δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο μέσω των προγραμματισμένων εκδόσεων ομολόγων, αλλά και των τριών δημοπρασιών ομολόγων που έχουν ήδη υλοποιηθεί έχει βάλει στο ταμείο 6,9 δισ. ευρώ, καλύπτοντας επί της ουσίας το πρόγραμμα δανεισμού που είχε ανακοινώσει στα τέλη της περασμένης χρονιάς ο ΟΔΔΗΧ και οτιδήποτε αντλείται εφεξής σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα μεγιστοποιεί τα περιθώρια «επιθετικής» διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Η Αθήνα (επι)σπεύδει να αξιοποιήσει την συγκυρία καθώς επενδυτικές τράπεζες, αγορές και οίκοι αξιολόγησης δείχνουν να «αγαπούν» Ελλάδα. Οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν θετικά στο αποτέλεσμα των εκλογών, όπως επιβεβαίωσαν την Δευτέρα, τα reports Standard and Poor’s και Moody’s την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχιζαν να υποχωρούν. Στις 19 Ιουλίου η πρώτη (επαν)έκδοση, και 20 Σεπτεμβρίου, 18 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου, αναλυτικά.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ