Στόματα ερμητικά κλειστά για το deal IDEAL Holdings - Attica Stores - Οι... αποκοπές και τα αμοιβαία

Στόματα ερμητικά κλειστά για το deal IDEAL Holdings - Attica Stores - Οι... αποκοπές και τα αμοιβαία

Στον απόηχο της συμφωνίας για την εξαγορά των "Αττικών Πολυκαταστημάτων" από την IDEAL Holdings,έναντι 110 εκατ. εύλογο το ερώτημα πως ένα deal που προετοιμαζόταν μεθοδικά για καιρό και αφορούσε τουλάχιστον 15 ονόματα πέρασε κάτω από το "ραντάρ" της επιχειρηματικής/επενδυτικής κοινότητας.vΚανόνας (και ) στην αγορά, πως μία εξέλιξη που την γνωρίζουν 2 πολύ δύσκολα να μείνει για πολύ κρυφή, πολύ δε περισσότερο που το συγκεκριμένο deal πήρε κάτι παραπάνω από 7 μήνες μέχρι την ανακοίνωσή του. Ενα deal που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στο λιανεμπόριο αλλά ευρύτερα στην αγορά, με τον επικεφαλής της εισηγμένης να συνεχίζει το επιτυχημένο σερί εξαγοράς των BYTE, Coleus, NetBull (και οι 3 μέσα στο 2022).

"Σε όλες μας τις επενδύσεις το αντίτιμο των εξαγορών προσφέρεται σε χρήματα και μετοχές. Το πρώτο που θέτουμε ως όρο είναι να διατηρηθεί το management, αλλιώς δεν επενδύουμε. Πορευόμαστε με το ίδιο όχημα- την IDEAL Holdings-και όλοι αποτελούν μέρος αυτού. Εγώ δεν είμαι ο πωλητής για να απαντήσω τι είδαν από την Attica Stores και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας..." τάδε έφη ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου-επικεφαλής του μοναδικού εισηγμένου private equity fund, επί της ουσίας για το ΧΑ. Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε την έκφραση "It's a Big Thing" για να περιγράψει την συμφωνία, μιλώντας σε αναλυτές και θεσμικούς. Θα περιοριστώ σε μία λεπτομέρεια των όσων αναφέρθηκε πως, στόχος αυτού του μεγάλου εγχειρήματος είναι να φτάσει ο όμιλος σε ετήσια έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχα υψηλή κερδοφορία και EBITDA πάνω από 50 εκατ.

Για να κάνω έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό, με την τρέχουσα αποτίμηση της IDEAL Holdings στα 212,3 εκατ. τη μετοχή έχει "τρέξει" με 13,28% στο μήνα και σχεδόν 50% για το 2023, ο στόχος του team γιατί να μην είναι μία αποτίμηση Χ8 EBITDA. Δηλαδή μία (δυνητική χρηματιστηριακή αξία) 400 εκατ. ευρώ, μέγεθος που θα δικαιολογούσε την ένταξη-παρουσία της IDEAL Holdings στον FTSE25 Large Cap. Φιλόδοξο; για κάποιον ο οποίος γνωρίζει τον επικεφαλής του private equity και τα όσα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει η "νέα IDEAL Holdings" θα έλεγα πως όχι. Ενα από τα bets της "επόμενης ημέρας", σε εύθετο επενδυτικό χρονικό ορίζοντα προφανώς. Και με την προϋπόθεση πως, οι διεθνείς αγορές, η ελληνική δεν θα μας επιφυλάξουν δραματικά αρνητικές εξελίξεις.

==================================================

"Kαμπανάκι" Moody's.

Η αγορά ιδιωτικού δανεισμού 1,4 τρισ. δολ. αντιμετωπίζει την «πρώτη σοβαρή της πρόκληση», καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δανείων που έχουν συναφθεί στην κορύφωση της πιστωτικής επέκτασης το 2021 πιέζονται από το πολύ υψηλότερο κόστος επιτοκίων και την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, προειδοποίησαν την Παρασκευή αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody's. Η προειδοποίηση, ξεχωρίζει δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο -Ares και Owl Rock- και υπογράμμισε την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί δανειστές που προσπάθησαν να προσελκύσουν αρκετές νέες επιχειρήσεις πριν οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποστούν τη σύσφιξη το 2022.

Τα δάνεια κλείστηκαν κυρίως την περίοδο που τα επιτόκια πλησίαζαν στο μηδέν και η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούσε να ανθεί στις ΗΠΑ, δεδομένα που δεν ισχύουν πλέον, από την στιγμή που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, (Financial Times). «Αυτή η αλλαγή στις μακροοικονομικές συνθήκες και τις συνθήκες της αγοράς θα σηματοδοτήσει το πρώτο stress test στον κλάδο των μη τραπεζικών ιδιωτικών δανειστών να διαχειριστούν κεφάλαια εν μέσω της ύφεσης και της αύξησης των αθετήσεων πληρωμων από δανειολήπτες», δήλωσε η Christina Padgett, αναλύτρια της Moody's. Ενώ η Moody's εξέδωσε μια προειδοποίηση, δεν υποβάθμισε τις αξιολογήσεις ή τις πιστοληπτικές προοπτικές κανενός από τα ιδιωτικά finds, Ares ή Owl Rock, τα οποία είναι εισηγμένα οχήματα δανεισμού που ονομάζονται εταιρείες ανάπτυξης επιχειρήσεων.

====================================================

Προσοχή (και ) στις αποκοπές.

Συνεδρίαση με ιδιαιτερότητες η σημερινή, μετά την χθεσινή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εντός- και την ανταρσία Πριγκόζιν/Βάγκνερ στην Ρωσία. Πλέον των άλλων οι traders θα πρέπει να συνεκτιμήσουν το ότι από σήμερα Δευτέρα και σε χρονικό ορίζοντα προς την 5η Ιουλίου πραγματοποιείται η αποκοπή μερίσματος "βαριών χαρτιών" του δείκτη.

Σήμερα Δευτέρα για τη μετοχή της Motor Oil η τιμή θα είναι προσαρμοσμένη κατά 1,20/μτχ (υπόλοιπο μερίσματος).Επίσης για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,38/μτχ), ElvalHalcor (0,06), Ideal Holdings (0,20/μτχ) αλλά και Loulis Mills (0,12/μτχ),Performance (0,042). Αύριο Τρίτη, ξεκινά η διαπραγμάτευση για τις μετοχές του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος, ενώ την ίδια μέρα είναι η προγραμματισμένη τακτική γ.σ της Τραπέζης Πειραιώς.

Ακολουθούν αποκοπές και άλλων blue chips ΤΙΤΑΝ (0,60/μτχ), Helleniq Energy (0,50/ μτχ) με του ΟΤΕ την προσεχή Τετάρτη (5 Ιουλίου). Μεθαύριο Τετάρτη, η τακτική δημοπράτηση εντόκων 6μηνης διάρκειας, από τον ΟΔΔΗΧ, Πέμπτη η τακτική γ.σ της ΔΕΗ (μέσω τηλεδιάσκεψης). Τέλος, την Παρασκευή "κλείνει" επενδυτικά/χρηματιστηριακά ο μήνας Ιούνιος, το δεύτερο 3μηνο και πρώτο 6μηνο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα "βιβλία" θεσμικών.

=================================================

Κώστας Σιαμπράκος: Η αγορά των Αμοιβαίων.

Η κινητικότητα, που λειτούργησε το τελευταίο διάστημα ως προεξόφληση πιθανής κυβερνητικής αυτοδυναμίας, αλλά και ως λήψη της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, διαμόρφωσε την αξία του Ενεργητικού στα 13,329 δις € - υψηλά 15ετίας – σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 5.39%. Σε απόλυτα νούμερα, η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 682,030 εκατ. €, εκ των οποίων τα 292,633 εκατ. € προήλθαν από εισροές. Η μέση απόδοση της αγοράς, στο εν λόγω διάστημα, κυμάνθηκε περί του 2,31%, με τις 16 από τις 18 κατηγορίες να καταγράφουν κέρδη.

Πρωταθλητές μέσης απόδοσης τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 12,63% και 11,30%, αντιστοίχως. Ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με 3,89%, τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 3,71% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 2,67%. Στον αντίποδα, οι δύο κατηγορίες που κατέγραψαν αρνητική μέση απόδοση ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,60% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με -0,11%.Η επενδυτική διάθεση και η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν υψηλή. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 115,874 εκατ. € Αμέσως επόμενα τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 91,069 εκατ. €.

Θα σταθούμε για λίγο στην τελευταία κατηγορία, καθώς παρατηρήθηκαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, τόσο από τις ΑΕΔΑΚ, όσο και από τους μεριδιούχους. Η κατηγορία, μέχρι τις 21 Μαΐου, δηλ. την ημερομηνία των εκλογών, υπέφερε από συνεχιζόμενη αιμορραγία μεριδίων, που άγγιξε τα 62,433 εκατ. €. Σε έναν μόλις, σχεδόν, ημερολογιακό μήνα μεταξύ των δύο εκλογικώναναμετρήσεων, η κατηγορία κάλυψε αυτές τις εκροές και πέρασε σε θετικό ισοζύγιο συναλλαγών, αξίας 26,661 εκατ. €.

Επίσης, σημαντικός όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 42,370 εκατ. € και στα Μικτά Α/Κ με 41,920 εκατ. €. Αντιθέτως, τις εντονότερες εκροές υπέστησαν τα Funds of Funds Μικτά με 37,784 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 9,616 εκατ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 4,489 εκατ. €.Από την έναρξη του έτους, το ποσοστό ανόδου του Ενεργητικού προσεγγίζει το 22,49%. Η απόλυτη αύξηση της κεφαλαιοποίησης βρίσκεται “μία ανάσα” από τα 2,5 δις € (συγκεκριμένα 2,447 δις €).

Οι εισροές, αξίας 1,392 δις € έχουν συνεισφέρει λίγο πάνω από το ήμισυ στην αύξηση του Ενεργητικού.Από σήμερα (Δευτέρα 26 Ιουνίου) θα έχουμε μία περισσότερο σαφή εικόνα ως προς τη μελλοντική πορεία του Ενεργητικού και την συνέχιση της τεράστιας προσπάθειάς του, που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2018, για να προσεγγίσει σε αξία τα νούμερα της πρώτης δεκαετίας του 2000.

===================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ