Goldman Sachs: Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία -Πιθανή ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας στις 21/4

Goldman Sachs: Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία -Πιθανή ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας στις 21/4

Το ελληνικό χρέος λιγότερο ευάλωτο συγκριτικά με άλλων χωρών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της.

Βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, «βλέπει» σε έκθεση της η Goldman Sachs, η οποία δεν ανησυχεί για πιθανό «εκτροχιασμό» λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs σημειώνει στην έκθεσή της ότι οι εκλογές ορίστηκαν για τις 21 Μαΐου, με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα μικρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Moody’s: Οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν ευνοϊκές χάρη στην οικονομική σταθερότητα

Πέραν όμως του ζητήματος των εθνικών εκλογών, ο οίκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών. Έτσι, είναι πιθανή η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου.

Για ποιους λόγους η ελληνική οικονομία παραμένει «ανθεκτική»

Σύμφωνα με τον οίκο, η αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων, η οποία έχει οδηγήσει και στην ανάκαμψη των επενδύσεων, διατηρούν ανθεκτική την οικονομία της Ελλάδας. Γενικότερα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάπτυξη των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από τις προσδοκίες μας, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των ιδιωτικών πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ο οποίο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου κόστους χρέους», αναφέρει ο οίκος.

Το ελληνικό χρέος λιγότερο ευάλωτο από άλλες χώρες

Ο οίκος, καταλήγει με αναφορά στο κόστος του δημοσίου χρέους, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο συγκριτικά με άλλων χωρών.

Σε αυτό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο η παρατεταμένη σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους, καθώς και η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη αλλά και μια προσεκτική δημοσιονομική προοπτική όπου το πρωτογενές ισοζύγιο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 και το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ