DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Βλέπει 1,5% φέτος και 2,3% το 2025

DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Βλέπει 1,5% φέτος και 2,3% το 2025

O οίκος εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,8% φέτος και στο 9% για το 2025.

Ελαφρώς υψηλότερα θέτει τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Morningstar DBRS. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης, αναμένεται ανάπτυξη 1,5% φέτος (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις) και 2,3% το 2025 (+0,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Morningstar DBRS, η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη το 2024. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των περισσότερων οικονομιών παραμένουν αμετάβλητες, πέραν των ΗΠΑ, όπου ο οίκος διαπιστώνει αισθητή βελτίωση των προοπτικών από τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς 2,1% κατά το 2024, με τους αναλυτές να θυμίζουν ότι μόλις πριν από έξι μήνες, η μέση πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη μόλις 0,6%.

Η Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει σε συνθήκες αδύναμης ανάπτυξης –κάτω από 1% το 2024- καθώς μόνο η Ισπανία και οι μικρότερες οικονομίες εμφανίζουν δυναμική. Μάλιστα, η Morningstar DBRS έχει κάνει μικρές υποβαθμίσεις στις προβλέψεις της για τις μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για το 2024.

Στην Ιαπωνία, ο οίκος προχώρησε σε υποβαθμίσεις και προβλέπει ανάπτυξη 0,7% φέτος, ενώ στην Κίνα αναμένει ανάπτυξη 4,6%.

Εξαιρουμένων των ΗΠΑ, όπου αναμένεται επιβράδυνση έπειτα από τους υψηλούς ρυθμούς του 2024, οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες αναμένεται να επιτύχουν υψηλότερη ανάπτυξη το 2025.

Η Morningstar DBRS εντοπίζει τους βασικούς κινδύνους στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, την εκλογική αβεβαιότητα και τις αυξανόμενες ζημιές από τα εμπορικά ακίνητα.

Παρόλα αυτά, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν περιθώρια να μειώσουν τα επιτόκια εάν παρουσιαστούν σοκ στον τομέα της ζήτησης.

Επιδείνωση των προοπτικών στις αγορές εργασίας

Παρότι η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, η Morningstar DBRS διαπιστώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης έχει αρχίσει να επιβραδύνει ή και να αντιστρέφεται σε κάποιες χώρες.

Συνολικά, οι αγορές εργασίας παραμένουν σφικτές, όμως η ανεργία έχει αυξηθεί σε κάποιες από τις μεγάλες οικονομίες, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι που μπαίνουν στις αγορές είναι περισσότεροι από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης είναι επίσης ένας παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, ειδικά σε χώρες όπως ο Καναδάς.

Για το 2025, η Morningstar DBRS περιμένει μια μικρή μείωση των ποσοστών της ανεργίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τον Καναδά και μια οριακή αύξηση κατά 0,1% στις ΗΠΑ.

Για την Ελλάδα, ο οίκος εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,8% φέτος και στο 9% για το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ