Ανοδο στις τιμές του πετρελαίου "βλέπει" η UBS - Πρόσκαιρη η μείωση της τιμής

Ανοδο στις τιμές του πετρελαίου "βλέπει" η UBS - Πρόσκαιρη η μείωση της τιμής

Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε τον Ιανουάριο

Η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου από την αρχή του έτους έχασε τη δυναμική την περασμένη εβδομάδα λόγω της είδησης για πιθανή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί. Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν 7,4% την περασμένη εβδομάδα, με την πτώση των τιμών να οφείλεται και στη λήξη του συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου στα τέλη Ιανουαρίου.

Από τη Δευτέρα, ωστόσο, το Brent διαπραγματεύτηκε υψηλότερα μετά τις ειδήσεις για αμερικανικά πλήγματα στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο ως αντίποινα για μια θανατηφόρα επίθεση σε αμερικανικά στρατεύματα στην Ιορδανία, με την αμερικανική κυβέρνηση να δείχνει ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις και τα πρόσφατα στοιχεία για τα αποθέματα και την παραγωγή του ΟΠΕΚ η UBS επιβεβαιώνει την εκτίμησή της για μια ελαφρώς ελλειμματική αγορά και την πρόβλεψή της για υψηλότερες τιμές στο μέλλον. Όπως εξηγεί, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για την προσφορά.

Μετά από δύο ημέρες επιθέσεων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, η κυβέρνηση Biden έδειξε ότι θα υπάρξουν περισσότερα χτυπήματα στην περιοχή. Αν και οι ΗΠΑ δεν βλέπουν τη δράση τους ως «κάποια στρατιωτική εκστρατεία ανοιχτού τέλους», ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan είπε ότι θα «ανταποκριθούν σθεναρά» και «με διαρκή τρόπο».

Οι διακοπές στην παραγωγή πετρελαίου λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένες, αλλά οι νέες επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στη Συρία τη Δευτέρα υποδεικνύουν συνεχείς κινδύνους κλιμάκωσης, η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει αστάθεια στις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου, εξηγεί η UBS.

Ο ΟΠΕΚ+ επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει δράση

Η Επιτροπή Παρακολούθησης την 1η Φεβρουαρίου σημείωσε υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με τις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, διατηρώντας σε ισχύ την εθελοντική περικοπή των 2,2 εκατ. βαρελιών μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνθήκες της αγοράς» και είναι έτοιμη «να λάβει πρόσθετα μέτρα ανά πάσα στιγμή».

Ενώ η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έχει προγραμματιστεί πριν τις 3 Απριλίου, οι χώρες που συμμετέχουν στις περικοπές πιθανότατα θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν στις αρχές Μαρτίου. Επί του παρόντος η UBS αναμένει παράταση στο 2ο τρίμηνο του 2024 και οποιαδήποτε αναστροφή αυτών των περικοπών θα είναι σταδιακή, όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί από τον καρτέλ παραγωγής πετρελαίου.

Μείωση της παραγωγής

Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε τον Ιανουάριο. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 410.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο.

Η πτώση αποδόθηκε στην εθελοντική μείωση της παραγωγής καθώς και στην αναταραχή στη Λιβύη, η οποία προκάλεσε το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, του El Sharara. Εν τω μεταξύ, η UBS πιστεύει ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ πιθανότατα μειώθηκε κατά περίπου 300.000 βαρέλια τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα του κρύου καιρού.

Επομένως, η UBS συνεχίζει να συμβουλεύει τους επενδυτές με υψηλή ανοχή κινδύνου να τοποθετηθούν με βάση τους καθοδικούς κινδύνους τιμής του Brent ή να αυξήσουν την έκθεση σε μακροχρόνια συμβόλαια πετρελαίου Brent.

Στο τρέχον αβέβαιο περιβάλλον, τα αποθέματα πετρελαίου και ενέργειας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την απομόνωση των χαρτοφυλακίων από τους κινδύνους της αγοράς, αναφέρει η UBS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ