BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% - Σήμα για μειώσεις στο μέλλον

BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% - Σήμα για μειώσεις στο μέλλον

Ο βασικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 3,4% ετησίως τον Φεβρουάριο

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, ενώ έδωσε σήμα για μειώσεις στο μέλλον με φόντο την ταχύτερη της αναμενόμενης αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 8-1 υπέρ της διατήρησης του κόστους δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης κατά 250 μονάδες βάσης στο 5%. Σημειωτέον ότι κανένα μέλος δεν ψήφισε υπέρ περαιτέρω αυξήσεων για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο κύκλος σύσφιγξης, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση δύο από τα λεγόμενα «γεράκια» είχαν ζητήσει αύξηση 0,25%. Οι αξιωματούχοι που άλλαξαν στάση είναι οι Catherine Mann και Jonathan Haskel, ενώ υπέρ μιας μείωσης ήταν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η Swati Dhingra.

Ο βασικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 3,4% ετησίως τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει στο στόχο του 2% το β’ τρίμηνο.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2023 και ως εκ τούτου η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να εξισορροπήσει μεταξύ της προσπάθειας επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% και της αποφυγής ώθησης της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ