Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερματίζει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερματίζει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων

Η κίνηση της BOJ να αυξήσει το κόστος δανεισμού έρχεται τη στιγμή που οι άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σκέφτονται τη μείωση των επιτοκίων τους

Τέλος στα αρνητικά της επιτόκια έδωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, τερματίζοντας το πιο επιθετικό πρόγραμμα νομισματικής στήριξης στη σύγχρονη ιστορία. Με την κίνησή της καταργήθηκε και το τελευταίο αρνητικό επιτόκιο στον κόσμο, δίνοντας τέλος σε ένα μεγάλο οικονομικό πείραμα.

Η κεντρική τράπεζα έθεσε νέο εύρος επιτοκίων μεταξύ 0% και 0,1%, από το -0,1%, λέγοντας ότι η επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό είναι πλέον ορατή.

Η BOJ ακύρωσε επίσης το σύνθετο πρόγραμμα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγοράζει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, ανάλογα με τις ανάγκες. Τερμάτισε επίσης τις αγορές διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η ένδειξη της κεντρικής τράπεζας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν υποστηρικτικές μαρτυρά ότι η πρώτη της άνοδος των επιτοκίων μετά από 17 χρόνια δεν είναι η αρχή ενός απότομου κύκλου σύσφιξης όπως είδαμε πρόσφατα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Καθώς οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα, οι παίκτες της αγοράς βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθούν και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων. Η αίσθηση αυτή προκάλεσε μια πτώση του γεν κάτω από το όριο των 150 έναντι του δολαρίου, σημειώνει το Bloomberg.

Τερματίζοντας τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία επιβλήθηκαν το 2016, ο κεντρικός τραπεζίτης Kazuo Ueda γύρισε σελίδα στο πείραμα της νομισματικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η κίνηση της BOJ να αυξήσει το κόστος δανεισμού έρχεται τη στιγμή που οι άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σκέφτονται τη μείωση των επιτοκίων τους μετά από τις επιθετικές αυξήσεις που προηγήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ