ΗΠΑ: Νέα αύξηση του πληθωρισμού κόντρα στις προβλέψεις - Σκαρφάλωσε στο 3,2% τον Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Νέα αύξηση του πληθωρισμού κόντρα στις προβλέψεις - Σκαρφάλωσε στο 3,2% τον Φεβρουάριο

δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% μηνιαίως και κατά 3,8% ετησίως.

Νέα αύξηση κόντρα στις προβλέψεις κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι για να ξεκινήσουν τις επιτοκιακές μειώσεις.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Η μηνιαία επιτάχυνση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, αλλά η ετήσια ήταν λίγο μεγαλύτερη, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν πληθωρισμό 3,1%. Ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% μηνιαίως και κατά 3,8% ετησίως. Και οι δύο μετρήσεις ήταν κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερες από τις προβλέψεις.

Παρότι ο ετήσιος πληθωρισμός απέχει πολύ από τα υψηλά που είχαν καταγραφεί στα μέσα του 2022, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2%. Η αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 2,3% συνέβαλε στην ενίσχυση του συνολικού αριθμού του πληθωρισμού. Το κόστος των τροφίμων παρέμεινε αμετάβλητο τον μήνα, ενώ το κόστος στέγασης αυξήθηκε άλλο ένα 0,4%.

Σημειωτέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει σε μια εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ