Ο χρυσός ανεβαίνει αλλα και το ασήμι θα «λάμψει», λένε οι αναλυτές

Ο χρυσός ανεβαίνει αλλα και το ασήμι θα «λάμψει», λένε οι αναλυτές

Η άνοδος του χρυσού μπορεί ακόμη να συνεχιστεί, ιδιαίτερα καθώς οι επενδυτές πέρνουν θέσεις για μειώσεις επιτοκίων λένε οι αναλυτές , οι οποίοι προσθέτουν ότι το ασήμι φαίνεται σε καλή θέση να ξεπεράσει το κίτρινο μέταλλο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι spot τιμές του χρυσού τη Δευτέρα σημείωσαν άνοδο στα 2.178 δολάρια ανά ουγγιά, αφού την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1979.

Εν τω μεταξύ, οι σποτ τιμές του ασημιού εμφανισαν τελευταία άνοδο 0,2% στα 24,36 δολάρια ανά ουγγιά στις 6:24 π.μ. ώρα Λονδίνου. Το συμβόλαιο, το οποίο αυξήθηκε πάνω από 5% την περασμένη εβδομάδα, την Πέμπτη διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός «δεν απέχει πολύ» από το σημείο που πρέπει να είναι για την κεντρική τράπεζα ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο χρυσός, ο οποίος συνήθως θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» ως περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, έχει αυξηθεί παρά τα υψηλά επιτόκια και το σχετικά ισχυρό δολάριο ΗΠΑ.

«Αν κοιτάξετε τους συσχετισμούς του χρυσού, αυτό που μπορείτε να δείτε είναι ότι στην πραγματικότητα, παρά την αφήγηση ότι είναι ένα αμυντικό πλεονέκτημα, πραγματικά ταλαντεύεται μεταξύ των δύο. Μερικές φορές μπορεί να αποδώσει σύμφωνα με τον κίνδυνο και μερικές φορές ενάντια στον κίνδυνο», δήλωσε την Παρασκευή ο Marcus Garvey, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Macquarie, στο «Street Signs Europe» του CNBC.

Ο Marcus Garvey, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Macquarie, είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν οι τιμές του χρυσού, τις οποίες περιέγραψε ως «απίστευτα ανθεκτικές» μέχρι στιγμής, φθάνουν τα 2.300 δολάρια ή πέφτουν πίσω σε περίπου 2.100 δολάρια.

«Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσα να προσθέσω στο ασήμι, ως διπλό πολύτιμο και βιομηχανικό μέταλλο, αν αρχίσουμε να βλέπουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να αυξάνεται λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους – που είναι σε μεγάλο βαθμό η βασική μας περίπτωση – τότε θα περίμενα το ασήμι για να μεταβεί από μια σχετική χαμηλότερη απόδοση σε χρυσό σε μια σχετική καλύτερη απόδοση σε χρυσό κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.”

Μια «υπέροχη χρονιά» μπροστά για το ασήμι;

Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού παρουσιάζουν παραδοσιακά ισχυρή θετική συσχέτιση, αν και το ασήμι μερικές φορές έχει περιγραφεί ως ο «φτωχότερος ξάδερφος» του χρυσού.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ουγγιές το 2024, φτάνοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Το ινστιτούτο, μια μη κερδοσκοπική διεθνής ένωση που αποτελείται από διάφορα μέλη από τη βιομηχανία ασημιού, είπε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι το ασήμι θα έχει μια «υπέροχη χρονιά», ιδιαίτερα όσον αφορά τη ζήτηση.

Το ασήμι χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως ενσωματώνεται στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών.

«Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: κινείται με χρυσό, αλλά κινείται αργότερα», είπε ο Randy Smallwood, Διευθύνων Σύμβουλος της Wheaton Precious Metals, στο CNBC στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Ο χρυσός θα ανέβει πρώτα και μετά θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπερτερεί. Απλά πάει πιο αργά.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ