Βρετανία: Διολίσθησε στην ύφεση το 2023 - Τι θα κάνει η BoE με τα επιτόκια

Βρετανία: Διολίσθησε στην ύφεση το 2023 - Τι θα κάνει η BoE με τα επιτόκια

Δύσκολο σκηνικό για τους Συντηρητικούς

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση. Σημειωτέον ότι οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι έχουν ορίσει ως τεχνική ύφεση τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Και οι τρεις κύριοι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, με την Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει μείωση 0,2% στις υπηρεσίες, 1% στην παραγωγή και 1,3% στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στο σύνολο του 2023, το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με το 2022. Μόνο τον μήνα Δεκέμβριο, συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Hunt, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη», καθώς αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρεί σταθερά τα επιτόκια.

«Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία στρίβει στη στροφή – οι προβλέψεις συμφωνούν ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι μειωμένα και η ανεργία παραμένει χαμηλή», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντας στο 4% τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% και είναι σαφώς πιο αυξημένος από τις άλλες δυτικές χώρες.

Τα επιτόκια

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας φέτος. Οι αγορές swaps υπολογίζουν σε τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά τριμηνιαίες μονάδες φέτος, με 75% πιθανότητα η πρώτη μείωση επιτοκίων να πραγματοποιηθεί έως τον Ιούνιο, από περίπου 65% πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ.

Οι αποδόσεις των 2ετών που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια μειώθηκαν κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,5% και ο δείκτης FTSE 100 των μετοχών των blue-chip αυξήθηκε κατά 0,75% εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,254 δολάρια.

Η Ρέιτσελ Ριβς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η υπόσχεση του Σουνάκ στις αρχές του 2023 να «αναπτύξει την οικονομία» είναι «τώρα στα τάρταρα».

Η ίδια δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί αξιόπιστα ότι το σχέδιό του λειτουργεί ή ότι έχει αλλάξει τα πράγματα σε περισσότερα από 14 χρόνια οικονομικής παρακμής υπό τους Συντηρητικούς που άφησε τη Βρετανία σε χειρότερη θέση».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία «γυρίζει σελίδα», συμπληρώνοντας ότι «Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι μειωμένα και η ανεργία παραμένει χαμηλή».

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού, ο πληθωρισμός και οι απεργίες έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα.

Δύσκολο σκηνικό για τους Συντηρητικούς

Τα στοιχεία δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό για τον Χαντ, καθώς προετοιμάζει τον προϋπολογισμό του Μαρτίου. Εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει δισεκατομμύρια λίρες από τα σχέδια δημόσιων δαπανών για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές φορολογικές ελαφρύνσεις, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Συντηρητικού κόμματος.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς το κόμμα των Τόρις κινδυνεύει να χάσει δύο έδρες στις επαναληπτικές εκλογές της Πέμπτης στο Wellingborough, Northamptonshire και στο Kingswood, κοντά στο Bristol.

Το γραφείο της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) ανακοίνωσε ότι όλοι οι κύριοι τομείς υποχώρησαν στο τρίμηνο, με τη μεταποίηση, τις κατασκευές και το χονδρεμπόριο να αποτελούν τους μεγαλύτερους παράγοντες που επιβάρυναν την ανάπτυξη, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις αυξήσεις στα ξενοδοχεία και τις ενοικιάσεις οχημάτων και μηχανημάτων.

Το τελευταίο τρίμηνο σημειώθηκε μείωση του όγκου στο εμπόριο, των δαπανών των νοικοκυριών και της κρατικής κατανάλωσης, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση των επενδύσεων.

Τι θα κάνει η BoE

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Άντριου Μπέιλι, διοικητής της BoE, προειδοποίησε να μην δοθεί «υπερβολική βαρύτητα» στο ενδεχόμενο η οικονομία να διολισθήσει σε τεχνική ύφεση, καθώς αυτή αναμένεται να είναι «πολύ ρηχή».

Η BoE αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2024, η οποία τώρα λέει ότι θα είναι 0,25% – από την προηγούμενη πρόβλεψή της για μηδενική ανάπτυξη. Για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 0,75%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ ακολουθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν αύξηση των τιμών στο 4% τον Ιανουάριο, το ίδιο ποσοστό με αυτό του Δεκεμβρίου και χαμηλότερο από την πρόβλεψη της BoE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ