Georgieva (ΔΝΤ): Βλέπει «ήπια προσγείωση» και μειώσεις επιτοκίων στα μέσα του έτους

Georgieva (ΔΝΤ): Βλέπει «ήπια προσγείωση» και μειώσεις επιτοκίων στα μέσα του έτους

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έναν κίνδυνο στη διώρυγα του Σουέζ»

Τη βεβαιότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία θα «προσγειωθεί ομαλά», εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος, Kristalina Georgieva, προσθέτοντας ότι προβλέπει να ξεκινήσουν οι επιτοκιακές μειώσεις περί τα μέσα του έτους.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα έτοιμη για αυτή την ήπια προσγείωση που ονειρευόμασταν», μετά από μερικές από τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε η Georgieva στο World Governments Summit στο Ντουμπάι.

Σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στις μεγαλύτερες οικονομίες, δήλωσε: «Περιμένω να δω μέχρι τα μέσα του έτους τα επιτόκια να κινούνται προς την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο πληθωρισμός το τελευταίο έτος».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πρέπει πάντα να περιμένουμε το απροσδόκητο στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, ενώ πρόσθεσε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα επηρεάσει τις παγκόσμιες οικονομίες. «Φοβάμαι περισσότερο μια μακροχρόνια διάρκεια της σύγκρουσης, διότι αν συνεχιστεί, ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεων αυξάνεται», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έναν κίνδυνο στη διώρυγα του Σουέζ», είπε αναφερόμενη στις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. «Αλλά αν υπάρξουν και άλλες ακούσιες συνέπειες όσον αφορά το πού πηγαίνουν οι μάχες, τότε μπορεί να γίνει πολύ πιο προβληματικό για τον κόσμο συνολικά», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ