Bloomberg: Για εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ προετοιμάζονται οι Βρυξέλλες

Bloomberg: Για εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ προετοιμάζονται οι Βρυξέλλες

Η ομάδα Τραμπ σχεδιάζει μια πιθανή δέσμη ενεργειών κατά της ΕΕ, στις οποίες πιθανώς θα περιλαμβάνεται εκτεταμένη ελάχιστη δασμολόγηση 10%

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν στα τιμωρητικά μέτρα που ενδέχεται να πλήξουν τους «27» εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, μεταδίδει το Bloomberg.

Το στιλ του πρώην προέδρου γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό, ενώ είναι γενικά αποδεκτό μεταξύ των κρατών μελών ότι τυχόν νέα θητεία του θα περιλαμβάνει ενέργειες εξαναγκασμού, όπως δασμούς που στρέφονται κατά της ΕΕ, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος που γνωρίζει τα της σχετικής ευρωπαϊκής προετοιμασίας. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι εναπόκειται στις χώρες της ΕΕ να προετοιμαστούν για όσα θα ακολουθήσουν.

Η ομάδα Τραμπ σχεδιάζει μια πιθανή δέσμη ενεργειών κατά της ΕΕ, στις οποίες πιθανώς θα περιλαμβάνεται εκτεταμένη ελάχιστη δασμολόγηση 10%, καθώς και πιθανά αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών φόρων στις ψηφιακές υπηρεσίες που στην ουσία βάζουν στο στόχαστρο τις κορυφαίες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Στην προηγούμενη θητεία του, ο Τραμπ κλόνισε τα θεμέλια της παραδοσιακής διατλαντικής σχέσης καθώς αντιτάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αμφισβήτησε τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφάλειας και χαρακτήρισε «κόλαση» τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι έχει καταφέρει ήδη να κερδίσει στις δύο πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικάνων, ενώ προηγείται του Τζο Μπάιντεν με 6 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο στις επτά κρίσιμες πολιτείες που πιθανότατα θα κρίνουν τις εκλογές του 2024, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η ΕΕ ανταπέδωσε με δικά της αντίμετρα και το 2021 κατέληξε σε προσωρινή εκεχειρία με τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση εξακολουθεί να είναι άδικη, καθώς οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς πληρώνουν πάνω από 350 εκατ. δολάρια ετησίως σε δασμούς. Τα κράτη μέλη, ωστόσο, δεν έδειξαν προθυμία να επιβάλουν εκ νέου δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, προκειμένου να μην πριμοδοτηθεί ο Τραμπ.

Τα πιθανά μέτρα κατά της Ευρώπης θα χρησίμευαν ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για αναμόρφωση του εμπορίου αγαθών των ΗΠΑ. Η χώρα καταγράφει μακροχρόνια, μεγάλα ελλείμματα προς την ΕΕ, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι το 2023 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια - παράδειγμα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως υποστηρίζουν οι σύμβουλοι του Τραμπ.

Για να αποφευχθούν οι νέοι υπερατλαντικοί ανταγωνισμοί, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν μια επίθεση φιλίας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, έχουν ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τους Ρεπουμπλικάνους. Τον Σεπτέμβριο η Μπέρμποκ ταξίδεψε σε Τέξας και Ουάσιγκτον για να συναντήσει υποστηρικτές του Τραμπ.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ εάν κερδίσει, είπε στο Bloomberg πέρυσι, και θα ήταν «αφελές» να μην προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Εξάλλου, αν και η ρητορική Μπάιντεν είναι πιο συμβιβαστική απ' αυτή του Τραμπ, και η ευθυγράμμισή του με την ΕΕ σχετικά με την Ουκρανία βοήθησε στην αποκατάσταση της διατλαντικής σχέσης, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν επίγνωση ότι η εμπορική πολιτική του έχει πολλά κοινά με την προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» του προκατόχου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ