ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας

ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας

H τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί βασικές εργασίες που σήμερα γίνονται από ανθρώπους.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας, εκτιμά νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την επικεφαλής του οργανισμού, Kristalina Georgieva να προειδοποιεί ότι «στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τις ανισότητες».

Η Georgieva καλεί τους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν την «ανησυχητική τάση» για να αποτρέψουν τις περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να προκληθούν από την τεχνολογία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επηρεάσει μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας -περίπου το 60%- στις προηγμένες οικονομίες. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αυτή θα ενισχύσει την παραγωγικότητά τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί βασικές εργασίες που σήμερα γίνονται από ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για εργασία, επηρεάζοντας τους μισθούς και ακόμη και καταργώντας θέσεις εργασίας.

Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, πάντως, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η τεχνολογία θα επηρεάσει μόλις το 26% των θέσεων εργασίας.

«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν έχουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ότι με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Γενικότερα, οι νεότεροι εργαζόμενοι και αυτοί με υψηλότερα εισοδήματα μπορεί να δουν δυσανάλογη αύξηση στους μισθούς τους μετά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσαν να μείνουν πίσω.

«Είναι σημαντικό οι χώρες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για ευάλωτους εργαζόμενους», είπε η Georgieva. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση της τεχνητής νοημοσύνης πιο συμπεριληπτική, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσης και περιορίζοντας τις ανισότητες».

Η ανάλυση του ΔΝΤ έρχεται καθώς ηγέτες από την πολιτική και τις επιχειρήσεις συγκεντρώνονται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θέμα συζήτησης στο WEF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ