ΟΟΣΑ: Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα αυξήσει τα έσοδα των φορολογικών παραδείσων

ΟΟΣΑ: Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα αυξήσει τα έσοδα των φορολογικών παραδείσων

H Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο,

Αύξηση του εταιρικού φόρου έως και κατά ένα τρίτο σε κέντρα πολυεθνικών επιχειρήσεων όπως η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες φέρνει ο νέος χρόνος, αναφέρουν οι FT.

Φορολογικοί παράδεισοι όπως η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, ο οποίος αρχικά θα ενισχύσει τα κρατικά έσοδα από τις πολυεθνικές έως και κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ.

Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου σε ολόκληρη την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και μια σειρά άλλων μεγάλων οικονομιών, εφαρμόζει πραγματικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% επί των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Σε έγγραφο εργασίας του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη εκτιμάται ότι οι συμμετέχουσες χώρες που κατηγοριοποιούνται ως «επενδυτικοί κόμβοι» θα έχουν τα μεγαλύτερα αναμενόμενα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις, με τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο εισοδήματος να αυξάνονται από 14% ελάχιστο φόρο σε έως και 34%.

Οι «κερδισμένοι»

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος επέβλεψε τις διαπραγματεύσεις για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ορίζει ως επενδυτικούς κόμβους τις χώρες με ποσοστό άνω του 150% των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Σε αυτές περιλαμβάνονται περιοχές (φορολογικής δικαιοδοσίας) όπως οι Βερμούδες, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Ιρλανδία, το Τζέρσεϊ, το Γκέρνσεϊ, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη.

Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος, ο οποίος αρχικά συμφωνήθηκε επί της αρχής από περισσότερες από 140 χώρες το 2021, έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει μια δεκαετή καθοδική πορεία των βασικών φορολογικών συντελεστών των εταιρειών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μια σειρά αλληλένδετων κανόνων, εάν τα κέρδη μιας πολυεθνικής φορολογούνται κάτω από έναν συντελεστή 15% σε μια χώρα, άλλες χώρες θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετη εισφορά.

Η Manal Corwin, επικεφαλής του τμήματος φορολογίας του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι ενώ οι επενδυτικοί κόμβοι μπορεί να κερδίσουν βραχυπρόθεσμα, το «βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι οι αποφάσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις» στο μέλλον.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Rasmus Corlin Christensen, ερευνητής διεθνούς φορολογίας στο Copenhagen Business School, δήλωσε ότι δεν θα επωφεληθούν εξίσου όλοι οι φορολογικοί παράδεισοι από τις μεταρρυθμίσεις.

Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία, όπου οι πολυεθνικές εταιρείες είχαν εγγράψει μεγάλα ποσά κερδών και είχαν επίσης μεγάλη οικονομική παρουσία, θα επωφελούνταν πιθανότατα περισσότερο από τις αλλαγές, προέβλεψε.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ υποδεικνύει ότι χώρες με υψηλό εισόδημα, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα λάβουν το δεύτερο υψηλότερο ποσό σε πρόσθετα έσοδα. Ωστόσο, η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 7% έως 10% είναι σημαντικά μικρότερη από την ώθηση για ορισμένους φορολογικούς παραδείσους.

Ξεχωριστή έρευνα του ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εταιρικών κερδών φορολογούνταν με πραγματικό φορολογικό συντελεστή κάτω του 15%, ενώ περίπου τα μισά από αυτά τα κέρδη βρίσκονταν σε χώρες με σχετικά υψηλή φορολογία και με πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές άνω του 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ