Συνεχίζει ανοδικά ο χρυσός – «Άλμα» σχεδόν 14% το 2023

Συνεχίζει ανοδικά ο χρυσός – «Άλμα» σχεδόν 14% το 2023

Το ασήμι και το παλλάδιο αυξήθηκαν, ενώ η πλατίνα παρέμεινε σταθερή

Κέρδη για πέμπτη διαδοχική ημέρα καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του χρυσού, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί κερδών από τα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ισχυρή ζήτηση για κρατικά ομόλογα πυροδότησε κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών, με τους τελευταίους να προεξοφλούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική το επόμενο έτος.

Τα αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν ράλι την Τετάρτη, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν εδώ και μήνες, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται σε επίπεδο αρκετά χαμηλό ώστε να πείσει τη Fed να μειώσει σύντομα τα επιτόκια.Οι κρατικοί τίτλοι διεθνώς βρίσκονται σε τροχιά να σημειώσουν τη μεγαλύτερη δίμηνη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι αγορές «βλέπουν» περίπου τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων έως τον Μάρτιο να διαμορφώνονται στο 5% . Οι χαμηλότερες αποδόσεις και επιτόκια είναι συνήθως ανοδικές για περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.

Το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει άνοδο περίπου 14% για το έτος, σε τροχιά για την πρώτη του ετήσια αύξηση εδώ και τρία χρόνια. Ο χρυσός έφτασε στο ρεκόρ των 2.135,39 δολαρίων ανά ουγγιά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σήμερα, σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.084,55 δολάρια ανά ουγγιά στη Σιγκαπούρη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε 0,2%, ύστερα από πτώση 0,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης σημειώνει πτώση επί πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Το ασήμι και το παλλάδιο αυξήθηκαν, ενώ η πλατίνα παρέμεινε σταθερή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ