Αλλαγή σκυτάλης στη Morgan Stanley: Ποιος είναι ο νέος CEO Τεντ Πικ

Αλλαγή σκυτάλης στη Morgan Stanley: Ποιος είναι ο νέος CEO Τεντ Πικ

Η εταιρεία στρέφεται στον άνθρωπο που πιστώνεται την αναζωογόνηση των συναλλαγών της  

Η Morgan Stanley επέλεξε τον Τεντ Πικ για να γίνει ο νέος διευθύνων σύμβουλός της. O Πικ διαδέχεται τον Τζέιμς Γκόρμαν ο οποίος ηγήθηκε επί 14 χρόνια της αμερικανικής τράπεζας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωσή της.

Ο Πικ ο οποίος είναι συμπρόεδρος της τράπεζας μετρά ήδη τρεις δεκαετίες στη Morgan Stanley, θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής τον Ιανουάριο και θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Ο 65χρονος Γκόρμαν θα παραμείνει ως εκτελεστικός πρόεδρος.

Με την επιλογή του 54χρονου Πικ, η εταιρεία στρέφεται στον άνθρωπο που πιστώνεται την αναζωογόνηση των συναλλαγών της έπειτα από μια δύσκολη περίοδο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – μια περίοδο κατά την οποία οι πελάτες εγκατέλειψαν τη Morgan Stanley και οι αμφιβολίες για την ικανότητά της να επιβιώσει κυριαρχούσαν σε όλη τη Wall Street.

Γεννημένος στην Αυστραλία Γκόρμαν, έσωσε την τράπεζα από την παραλίγο κατάρρευση και σχεδίασε έναν πολυετή μετασχηματισμό με πυρήνα τη διαχείριση του πλούτου. Αυτή η στρατηγική αναμόρφωση επιταχύνθηκε από δύο σημαντικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν το 2020, μετατρέποντας τη Morgan Stanley σε μια δύναμη διαχείρισης χρημάτων που οδεύει προς τον στόχο για κεφαλαιοποίηση 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτοξεύοντας την αξία της πάνω από εκείνη της κύριας ανταγωνίστριας Goldman Sachs.

«Είχε ένα μοναδικό όραμα και επί 15 χρόνια μας οδήγησε από την παραλίγο χρεοκοπία σε μια νικηφόρα πορεία», δήλωσε ο Πικ στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της επιλογής του. Ο εκλεγμένος διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι θα διατηρήσει την κατεύθυνση της Morgan Stanley και δεν αναμένει καμία αλλαγή στη στρατηγική.

Ο Πικ κέρδισε δύο άλλους υποψήφιους διευθύνοντες συμβούλους: τον συμπρόεδρο Andy Saperstein και τον Dan Simkowitz, ο οποίος έχει ηγηθεί της διαχείρισης επενδύσεων. Η Morgan Stanley ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Saperstein θα γίνει επικεφαλής της διαχείρισης πλούτου και επενδύσεων και όρισε τον Simkowitz συμπρόεδρο και επικεφαλής των θεσμικών τίτλων.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι δραματικές αποχωρήσεις που συχνά συμβαίνουν στη Wall Street όταν αναλαμβάνουν νέοι επικεφαλής.

Το έπος της διαδοχής στην τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη εξελίσσεται μεθοδικά και εν μέρει δημόσια – από τότε που ο επικεφαλής αναπληρωτής του Γκοόμαν, Colm Kelleher, αποχώρησε το 2019. Αμέσως μετά, ο Gorman παρουσίασε τον μεγαλύτερο ανασχηματισμό στην ηγεσία εδώ και μια δεκαετία, τοποθετώντας μια μικρή ομάδα «υπολοχαγών »ως τους πιο πιθανούς διαδόχους του. Ένας από αυτούς, ο Jon Pruzan, αποχώρησε νωρίτερα φέτος για να γίνει πρόεδρος στην επενδυτική εταιρεία Pretium του Don Mullen.

«Είναι ένα στέλεχος παγκόσμιας κλάσης και κατανοεί την κουλτούρα μας», δήλωσε ο Γκορμαν. «Θα σας πει αυτό που σκέφτεται, είναι παθιασμένος και έχει τεράστιο κοινό σε αυτή την εταιρεία».

Τις τελευταίες ημέρες, οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η διαδικασία ανάδειξης του διευθύνοντος συμβούλου θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερο. Ενώ ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Hawken, δήλωσαν ότι η τελική απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη, μπορεί να προσφέρει στους μετόχους ανακούφιση.

Πλούσιο λεξιλόγιο

Γνωστός για το πλούσιο λεξιλόγιό του, ο Πικ έχει κάνει τη Morgan Stanley σπίτι του, εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Ανέβηκε στην ιεραρχία έπειτα από ένα όχι και τόσο ευχάριστο ξεκίνημα, καθώς ήτα το τελευταίο άτομο που προσλήφθηκε από τη σειρά του και η πρώιμη άνοδός του ήταν συνδεδεμένη με τον ρόλο του ως τραπεζίτη κεφαλαιαγορών, βοηθώντας εταιρείες να αντλήσουν χρήματα πουλώντας μετοχές. Αυτό όμως άλλαξε μετά το 2008.

Τότε, τον ώθησαν να ηγηθεί της μονάδας μετοχών σε μια εποχή που η τράπεζα έχανε πελάτες. Υπό τον Πικ, η μονάδα έγινε από προβληματική υγιής και μάλιστα ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της και κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη. Μετά την επιτυχία του στις μετοχές, αντιμετώπισε ακόμη μια πρόκληση: να αναστήσει το τμήμα σταθερού εισοδήματος, το «μόνιμο ασθενή» της τράπεζας που πάλευε να συμβαδίσει με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές. Η ανάκαμψη του τμήματος από τότε χαρακτηρίζεται ως success story από την ηγεσία της τράπεζας.


Πλεόν, η πιο μεγάλη πρόκληση για τον Πικ θα είναι να αποκαταστήσει το μερίδιο αγοράς στην επενδυτική τράπεζα μετά την παραχώρηση εδάφους στην Goldman και την JPMorgan.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Πικ θα βρει στήριξη στον Γκόρμαν καθώς ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι θέλει να βοηθήσει στη μετάβαση χωρίς να διευκρινίσει πόσο καιρό σκοπεύει να παραμείνει πρόεδρος. Όταν ο Γκόρμαν έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2010, ο προκάτοχός του Τζον Μακ κατείχε το ρόλο του προέδρου για δύο χρόνια πριν παραδώσει και αυτόν τον τίτλο στον Γκορμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ