Συρρικνώθηκε η παραγωγή κρασιού της Ευρώπης – Οι ανατροπές στην αγορά

Συρρικνώθηκε η παραγωγή κρασιού της Ευρώπης – Οι ανατροπές στην αγορά

H Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού της Ευρώπης για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια

Μειωμένη είναι η φετινή συγκομιδή του κρασιού στην Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι παραγωγοί όπως η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετώπισαν δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ένας ξηρός χειμώνας, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και μια περίοδος βροχών την άνοιξη κατέστρεψαν τους αμπελώνες σε βασικές αμπελοοινικές περιοχές, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο τις ενώσεις Copa-Cogeca, που εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους αγρότες.

Μάλιστα, η Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού της Ευρώπης για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 12%.

Οι ισπανικοί αμπελώνες τα πήγαν επίσης άσχημα, όπως και οι παραγωγοί στην Αυστρία, την Ελλάδα, την Κροατία και τη Σλοβακία, τονίζει το Bloomberg.

Η Γερμανία σημείωσε επίσης μια μικρή πτώση στην παραγωγή της, αν και αυτή σχετιζόταν κυρίως με τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος παραγωγής σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι είναι 5,5% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η Γαλλία έγινε ο κορυφαίος παραγωγός κρασιού της Ευρώπης, αφού ήταν μια από τις λίγες χώρες – μαζί με την Πορτογαλία – που είδε τη συγκομιδή της να αυξάνεται.

Την ίδια ώρα, όμως, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της υπερβολικής συσσώρευσης κρασιού, καθώς η συγκομιδή ήταν ισχυρή πέρυσι, την ώρα που ο πληθωρισμός οδηγεί τους καταναλωτές στη μείωση των δαπανών τους. Αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν τα εισοδήματα των παραγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ