Ελπίδες ανάκαμψης στη Γερμανία - Βελτιώνονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Ελπίδες ανάκαμψης στη Γερμανία - Βελτιώνονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Η Γερμανία δεν έχει καταγράψει οικονομική ανάπτυξη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο

Μικρή βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Γερμανία, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια μικρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, παρότι αντιμετωπίζει την πιθανότητα δεύτερης ύφεση σε διάστημα μόλις ενός έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών του Iνστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 84,7 τον Οκτώβριο, από το αναθεωρημένο 83,1 τον προηγούμενο μήνα. Η τιμή αυτή ξεπέρασε τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg για αύξηση στο 83,5.

«Αυτό που δειπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει κάποια σταθεροποίηση», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, αλλά για το τελευταίο τρίμηνο αναμένουμε μια σταθεροποίηση, μια μικρή ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Η Γερμανία δεν έχει καταγράψει οικονομική ανάπτυξη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και οι οικονομολόγοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι από τον Fuest, προβλέποντας συρρίκνωση το εξάμηνο έως τον Δεκέμβριο λόγω της ενεργειακής κρίσης, της αδύναμης ζήτησης από την Κίνα και των υψηλότερων επιτοκίων.

Ο βασικός τομέας της μεταποίησης συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο χημικός γίγαντας Lanxess AG ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει το 7% του εργατικού δυναμικού του στη Γερμανία λόγω της ενεργειακής ανεπάρκειας και της συρρίκνωσης της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση για απολύσεις και από την BASF SE. Παράλληλα, η Volkswagen AG, επικαλούμενη προβλήματα κόστους και διαταραχές στον εφοδιασμό, αναθέωρησε πτωτικά το outlook της.

«Τα θετικά στοιχεία προέρχονται κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο Fuest. «Πρόκειται δηλαδή για τομείς όπως η πληροφορική και ο τουρισμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ