Tο ράλι στις τιμές του ελαιολάδου βάζει «φωτιά» σε πίτσα και παέγια

Tο ράλι στις τιμές του ελαιολάδου βάζει «φωτιά» σε πίτσα και παέγια

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθούν για άλλη μια σεζόν

Η αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου συνεχίζει να ανεβάζει το κόστος των κορυφαίων πιάτων της Ιταλίας και της Ισπανίας, έστω και εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι μηνιαίοι δείκτες του Bloomberg που υπολογίζουν πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα νοικοκυριά στην Ιταλία και την Ισπανία για να φτιάξουν πίτσα και παέγια αντίστοιχα, εμφάνισαν αύξηση 8,2% και 20,6% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρυσι.

Και αυτό, την ώρα που ο συνολικός πληθωρισμός ήταν τον ίδιο μήνα στο 5,6% στην Ιταλία και στο 3,3% στην Ισπανία.

Στην Ιταλία, οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν, ενώ πτώση σημειώθηκε στο κόστος για το αλεύρι, τη μοτσαρέλα και την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να φτιαχτεί η πίτσα, σημειώνει το Bloomberg.

Στην Ισπανία, σημειώθηκε επίσης αύξηση στο κόστος των λαχανικών, όμως οι τιμές των θαλασσινών και των ψαριών ήταν μειωμένες.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει, ωστόσο, είναι το κόστος του ελαιολάδου: Στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά 43% σε σχέση με πέρυσι και στην Ισπανία σημείωσε άλμα 67%.

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου στην Ευρώπη θα διατηρηθούν για άλλη μια σεζόν, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να μειώσουν τις ποσότητες που χρησιμοποιούν, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ