To Λονδίνο «βασιλιάς» στις ευρωπαϊκές αγορές - Πήρε ξανά τα σκήπτρα

To Λονδίνο «βασιλιάς» στις ευρωπαϊκές αγορές - Πήρε ξανά τα σκήπτρα

Το Λονδίνο είχε απολέσει την πρωτιά τον περασμένο Νοέμβριο, πληρώνοντας το μάρμαρο μιας μακράς καθοδικής πορείας, η οποία είχε ξεκινήσει με το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. το 2016.

Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς ανέκτησε το Λονδίνο, αφήνοντας εκ νέου στη δεύτερη θέση το Παρίσι, μετά την επάνοδο των πετρελαϊκών τιμών και την υποχώρηση των luxury μετοχών.

Συγκεκριμένα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανέρχεται πλέον στα 2,888 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,886 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι.

Το Λονδίνο είχε απολέσει την πρωτιά τον περασμένο Νοέμβριο, πληρώνοντας το μάρμαρο μιας μακράς καθοδικής πορείας, η οποία είχε ξεκινήσει με το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. το 2016.

Ωστόσο, η επάνοδος των εταιρειών εμπορευμάτων, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, παρέχει σημαντική ώθηση στις βρετανικές μετοχές το τελευταίο διάστημα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάκαμψη του FTSE 100.

Μην ξεχνάμε ότι η βρετανική αγορά έχει μεγάλη εξάρτηση από τις ενεργειακές εταιρείες, με τις μετοχές των Shell και BP να υπεραποδίδουν αισθητά, ως απόρροια των θετικών τάσεων στην αγορά των εμπορευμάτων.

Η εν λόγω εικόνα έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το Παρίσι, το οποίο δέχεται την πίεση από την υποχώρηση των εταιρειών πολυτελών ειδών, όπως των Louis Vuitton, L’ Oreal, Hermes, Kering κ.α.

Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες επηρεάζονται δυσμενώς από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στη συγκεκριμένα αγορά. Άλλωστε, η περσινή άνοδος των ίδιων μετοχών ήταν υπεύθυνη και για την αναρρίχηση του Παρισιού στην κορυφαία θέση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Από τον Απρίλιο, όταν και η αξία τους έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, έως και σήμερα οι luxury μετοχές έχουν απολέσει σχεδόν 270 δισ. δολάρια.

Η επιστροφή του Λονδίνου στην κορυφή, αναμφίβολα, δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα στο Ην. Βασίλειο, καθώς η οικονομία παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό του επίμονου πληθωρισμού και των σφιχτών νομισματικών συνθηκών, και οι εισηγμένες συνεχίζουν τη φυγή προς το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ