Υποψίες για σαμποτάζ σε αγωγό αερίου στη Φινλανδία – Ανεβαίνουν οι τιμές

Υποψίες για σαμποτάζ σε αγωγό αερίου στη Φινλανδία – Ανεβαίνουν οι τιμές

Η διαρροή και η έρευνα που ακολούθησε αναβίωσε ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών

Βάσει της υπόθεσης ότι πρόκειται για σαμποτάζ προχωρούν οι έρευνες για τη διαρροή στον υποθαλάσσιο αγωγό αερίου Φινλανδίας-Εσθονίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Λόγω «ασυνήθιστης» πτώσης στην πίεση του αγωγού, οι διαχειριστές είχαν διακόψει τις ροές το πρωί την Κυριακή και οι γειτονικές χώρες ξεκίνησαν τις έρευνες.

Ως αποτέλεσμα, τα προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 12% νωρίτερα, αγγίζοντας περίπου τα 49,6 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αυτή την ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αποκλιμακωθεί ελαφρώς, συνεχίζοντας, όμως, να καταγράφει άνοδο άνω του 10%.

Η Ρωσία έχει σταματήσει τις ροές προς τη Φινλανδία από τον Μάιο του 2022, περίπου μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της χώρας για αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τώρα, η εξάρτηση της περιοχής εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ.

Η διαρροή και η έρευνα που ακολούθησε αναβίωσε ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών, έπειτα από τις εκρήξεις στους δίδυμους αγωγούς Nord Stream. Έκτοτε, οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στις σχετικές υποδομές.

Η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε το σημείο της διαρροής και ότι καταγράφηκε ζημία στο καλώδιο επικοινωνίας με την Εσθονία.

«Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η Ευρώπη οδεύει προς έναν ασφαλή χειμώνα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την ακεραιότητα των αγωγών και των υποδομών LNG. Από αυτή την άποψη, οι εξελίξεις στον Balticconnector είναι πολύ ανησυχητικές», σχολίασε μέσω Χ o Simone Tagliapietra, υψηλόβαθμο στέλεχος στο think tank Bruegel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ