Ανησυχία για το φυσικό αέριο - Απέρριψαν την πρόταση για τους μισθούς οι εργαζόμενοι της Chevron

Ανησυχία για το φυσικό αέριο - Απέρριψαν την πρόταση για τους μισθούς οι εργαζόμενοι της Chevron

Η απειλή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη Δυτική Αυστραλία έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου

Οι εργαζόμενοι σε δύο εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία καταψήφισαν την πρόταση της εταιρείας για τους μισθούς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το συνδικαλιστικό τους όργανο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανάληψη των συνομιλιών στην αντιπαράθεση που θέτει εν αμιφιβόλω την προσφορά φυσικού αερίου διεθνώς.

Σχεδόν όλοι από τους 461 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone downstream απέρριψαν τη λεγόμενη επιχειρησιακή συμφωνία, μετά και την απόρριψη παρόμοιας πρότασης στην πλατφόρμα Wheatstone τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Offshore Alliance στη σελίδα της στο Facebook. Τα συνδικάτα είχαν αρνηθεί να συναντηθούν με τη Chevron μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, δυσχεραίνοντας την εξεύρεση λύσης.

Εκπρόσωπος της Chevron επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι ψήφισαν κατά των προτεινόμενων συμφωνιών και δήλωσε ότι ήταν «μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας και ένα σημαντικό βήμα που επέτρεψε στους εργαζόμενους να μοιραστούν τις απόψεις τους».

Η απειλή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη Δυτική Αυστραλία έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, στις οποίες εξακολουθεί να επικρατεί νευρικότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η οποία περιόρισε την προσφορά και εκτίναξε τις τιμές σε πρωτοφανή ύψη. Οι δύο εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η Chevron αποτελούσαν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι.

Τα συνδικάτα έδωσαν τη Δευτέρα «τελεσίγραφο» επτά εργάσιμων ημερών για απεργιακές κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν στις 6 π.μ. τοπική ώρα στις 7 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Παρασκευή η Offshore Alliance.

Στους μετόχους της Gorgon περιλαμβάνονται η Exxon Mobil και η Shell με ένα τέταρτο έκαστη, ενώ στους επενδυτές της Wheatstone περιλαμβάνονται η Kuwait Foreign Petroleum Exploration και η Woodside Energy . με περίπου 13% έκαστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ