Η ΕΕ προειδοποιεί ότι η Ρωσία στοχεύει να δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις με φθηνά σιτηρά

Η ΕΕ προειδοποιεί ότι η Ρωσία στοχεύει να δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις με φθηνά σιτηρά

Ο Borrell έγραψε στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην Ομάδα των 20 για να τις παροτρύνει να μιλήσουν "με καθαρή και ενιαία φωνή" για να πιέσουν τη Μόσχα να επιστρέψει σε μια συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις αναπτυσσόμενες χώρες ότι η Ρωσία προσφέρει φθηνά σιτηρά «για να δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις επιδεινώνοντας τις οικονομικές ευπάθειες και την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια», σύμφωνα με επιστολή που είδε το Reuters την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell έγραψε τη Δευτέρα στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην Ομάδα των 20 για να τις παροτρύνει να μιλήσουν "με καθαρή και ενιαία φωνή" για να πιέσουν τη Μόσχα να επιστρέψει σε μια συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και να σταματήσει με στόχο τη γεωργική υποδομή της Ουκρανίας.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία για να συμβάλει στην άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας τον περασμένο μήνα, άρχισε να στοχεύει τα ουκρανικά λιμάνια και τις υποδομές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τον ποταμό Δούναβη και οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών εκτοξεύτηκαν.

«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει διαταραγμένες προμήθειες και υψηλότερες τιμές, η Ρωσία πλησιάζει τώρα ευάλωτες χώρες με διμερείς προσφορές αποστολών σιτηρών σε μειωμένες τιμές, προσποιούμενη ότι λύνει ένα πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια», είπε ο Borrell.
«Πρόκειται για μια κυνική πολιτική σκόπιμης χρήσης των τροφίμων ως όπλου για τη δημιουργία νέων εξαρτήσεων επιδεινώνοντας τις οικονομικές ευπάθειες και την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε στους Αφρικανούς ηγέτες την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική τόσο σε εμπορική βάση όσο και σε βάση βοήθειας για να εκπληρώσει, όπως είπε, τον κρίσιμο ρόλο της Μόσχας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ