Ρωσία: Προσφέρει στους BRICS μια μονάδα στον διαστημικό σταθμό της

Ρωσία: Προσφέρει στους BRICS μια μονάδα στον διαστημικό σταθμό της

Η Roskosmos ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι ο νέος του διαστημικός σταθμός θα αποτελείται από έξι μονάδες και μια πλατφόρμα υπηρεσιών, που θα φιλοξενεί έως τέσσερις κοσμοναύτες

 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας πρότεινε τη Δευτέρα στους εταίρους της Μόσχας στον όμιλο BRICS - Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - να κατασκευάσουν μια μονάδα για τον προγραμματισμένο τροχιακό σταθμό της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αναφερόμενο σε μια συνάντηση BRICS για τη διαστημική συνεργασία στο Hermanus της Νότιας Αφρικής, το Interfax είπε ότι «υποτίθεται» ότι η πρώτη μονάδα του Ρωσικού Τροχιακού Σταθμού (ROS) θα εκτοξευόταν το 2027, με την κατασκευή να έχει ολοκληρωθεί έως το 2032.

Μέχρι τότε, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός - ένα από τα τελευταία φόρουμ συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις σχέσεις σε χαμηλό μετά τον Ψυχρό Πόλεμο - είναι πιθανό να έχει παροπλιστεί.

«Θα ήθελα να προσκαλέσω τους εταίρους των BRICS να... δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ενότητα που, ως μέρος του ROS, θα επέτρεπε στις χώρες BRICS να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες σε χαμηλή τροχιά για να εφαρμόσουν τα εθνικά τους διαστημικά προγράμματα», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με το Interfax.

Η Roskosmos ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι ο νέος του διαστημικός σταθμός θα αποτελείται από έξι μονάδες και μια πλατφόρμα υπηρεσιών, που θα φιλοξενεί έως τέσσερις κοσμοναύτες και θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις χωρίς να ανακοινώσει ημερομηνίες.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπορίσοφ είπε ότι ο σταθμός θα περιφέρεται γύρω από τους πόλους, επιτρέποντάς του να κοιτάξει από ψηλά σε πολύ μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας επικράτειας της Ρωσίας και να συγκεντρώσει νέα δεδομένα για την κοσμική ακτινοβολία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ