ΙΕΑ: Δεν τελείωσαν οι κίνδυνοι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

ΙΕΑ: Δεν τελείωσαν οι κίνδυνοι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η ΙΕΑ παραθέτει μια σειρά από πιθανά σενάρια για τον ερχόμενο χειμώνα

Κίνδυνος διακυμάνσεων ελλοχεύει και τον φετινό χειμώνα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρότι η ενεργειακή κρίση δείχνει να έχει παρέλθει. Αυτό προειδοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) σε σημερινή έκθεση, λέγοντας ότι «παραμένουν μεγάλες αβεβαιότητες ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης».

«Ένας ψυχρός χειμώνας σε συνδυασμό με μία πλήρη διακοπή στις προμήθειες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη νωρίς κατά την περίοδο θέρμανσης, θα μπορούσε εύκολα να επαναφέρει τις εντάσεις στην αγορά», αναφέρεται στη σχετική έκθεση της ΙΕΑ.

Τον φετινό χειμώνα αναμένεται πράγματι πως το επίπεδο των ρωσικών εισαγωγών στην Ευρώπη θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρότι οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά από το ρεκόρ του 2022, τα προθεσμιακά συμβόλαια με λήξη τον χειμώνα βρίσκονται υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Πρόκειται για ένδειξη επίμονης ευαισθησίας στην αγορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διακυμάνσεις πριν το τέλος του έτους.

Ενδεικτικά, αυτή την ώρα, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF με λήξη τον Αύγουστο κυμαίνονται γύρω στα 25,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα προθεσμιακά του Δεκεμβρίου κοντά στα 49 ευρώ.

Τον περασμένο μήνα, η Morgan Stanley εκτίμησε ότι εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη και εφόσον δεν αρκέσει η συμβολή των ΑΠΕ, τότε το φυσικό αέριο ενδέχεται να διπλασιαστεί, φτάνοντας στα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, εάν ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε η τιμή ίσως διολισθήσει περίπου στα 15 ευρώ.

Η ΙΕΑ παραθέτει μια σειρά από πιθανά σενάρια για τον ερχόμενο χειμώνα, σε ένα εκ των οποίων η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες LNG, ώστε δεν χρειάζεται καθόλου το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση LNG στην Ασία, ενώ τυχόν blackout μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες, καθώς η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου παραμένει «σφιχτή», όπως δήλωσε η ΙΕΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ