BoE: Η βρετανική οικονομία «αντέχει» τα υψηλά επιτόκια - Μήνυμα για προστασία των καταθέσεων

BoE: Η βρετανική οικονομία «αντέχει» τα υψηλά επιτόκια - Μήνυμα για προστασία των καταθέσεων

H τράπεζα προχωρά από το 2022 σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών στη βρετανική οικονομία

Την άποψη πως η οικονομία της Βρετανίας έχει αποδειχθεί ανθεκτική στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) σημειώνει έκθεση της τράπεζας, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της BoE, ««το ποσοστό των νοικοκυριών με υψηλό δείκτη εξυπηρέτησης χρέους έχει αυξηθεί και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2023. Ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει κατά τι κάτω από το ιστορικό μέγιστο που επιτεύχθηκε το 2007».

Η BoE ανέφερε ότι τα νοικοκυριά επηρεάστηκαν περισσότερο από τα υψηλότερα επιτόκια από ό,τι οι τράπεζες, ενώ ο εταιρικός τομέας παρέμεινε σε «γενικές γραμμές ανθεκτικός».

«Παρ' όλα αυτά, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης είναι πιθανό να ασκήσει πίεση σε ορισμένες μικρότερες επιχειρήσεις» σύμφωνα με την BoE.

Υπενθυμίζεται το ότι η τράπεζα προχωρά από το 2022 σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών στη βρετανική οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό προς τα επίπεδα του 2%, έναντι του 8,7% που διαμορφώθηκε τον Μάιο.

Για τις καταθέσεις

Στην έκθεση της BoE γίνεται αναφορά για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, στον απόηχο των πιέσεων που αυτό δέχτηκε τους προηγούμενους μήνες μετά από τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, όπως και τη διάσωση της Credit Suisse στην Ελβετία.

Η BoE σημειώνει πως συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επιλογές για την ομαλή εκκαθάριση των μικρών τραπεζών, οι οποίες εξαιρούνται από ορισμένες απαιτήσεις που ισχύουν για τις μεγαλύτερες.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, η τράπεζα επιδιώκει να διασφαλίσει ότι για τις μικρές τράπεζες, οι οποίες δεν χρειάζεται να κατέχουν πρόσθετους πόρους για την κάλυψη της ελάχιστης απαίτησης για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις, υπάρχουν επιλογές εξυγίανσης που βελτιώνουν τη συνέχεια της πρόσβασης στις καταθέσεις και έτσι τα αποτελέσματα για τους καταθέτες» αναφέρει η BoE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ