Ισπανία: Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ

Ισπανία: Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ

Η Ισπανία μπορεί να μην χρειάζεται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, είπε η υπουργός Οικονομικών

Κάτω από το 2% , το επίπεδο που είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στην Ισπανία.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων συνέχισαν να μειώνονται, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός πληθωρισμού εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θα επαναπαυθούν από τα στοιχεία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν ανήσυχοι για τον υποκείμενο ρυθμό αύξησης των τιμών στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος είναι πιθανό να έχει επιταχυνθεί εκ νέου.

«Η εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού, – αυτό, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό στις παρούσες συνθήκες”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη. «Ίσως, ξέρετε, ο δομικός πληθωρισμός να είναι πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουμε».

Στην Ιταλία ο πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά στο 6,7%, ωστόσο παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Η Γαλλία ενδέχεται επίσης να ανακοινώσει επιβράδυνση της αύξησης των τιμών την Παρασκευή.

Στη Γερμανία εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί. Ήδη τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, έδειξαν αύξηση 0,5% στο 6,2% του πληθωρισμού, μετρούμενου με εθνικά κριτήρια.

Τα στοιχεία αυτά θα δίνουν ενδείξεις μέχρι να δημοσιευθεί ο πληθωρισμός για το σύνολο της ευρωζώνης. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι μειώθηκε στο 5,6%, ενώ το υποκείμενο μέτρο αυξήθηκε στο 5,5%.

Πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, ο ντε Γκίντος δήλωσε ότι μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο είναι «τετελεσμένο γεγονός», ενώ υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα για το τι θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων προς το παρόν.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ισπανία μπορεί να μην χρειάζεται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αν και αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ «εξετάζει την Ευρώπη στο σύνολό της».

Παρά την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουλίου, παρέτεινε την Τρίτη ένα αντιπληθωριστικό πακέτο ύψους 3,8 δισ. ευρώ (4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ