Δεν απέφυγε το «βραχιολάκι» για έναν χρόνο ο Σαρκοζί – Απορρίφθηκε η έφεση

Δεν απέφυγε το «βραχιολάκι» για έναν χρόνο ο Σαρκοζί – Απορρίφθηκε η έφεση

Καταδικάσθηκε από Εφετείο σε 3 χρόνια φυλάκισης, το 1 από τα οποία χωρίς αναστολή

Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καθώς το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεσή του. Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση, ένα από τα τρία χρόνια δεν θα έχει αναστολή, αλλά ο πρώην πρόεδρος δεν θα οδηγηθεί σε φυλακές. Αντ’ αυτού θα πρέπει να φορά βραχιολάκι.

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, ο Τιερί Ερζόγκ, και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, καταδικάσθηκαν με τις ίδιες ποινές. Το εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά του δικαιώματα για τρία χρόνια, απαγορεύοντάς του να θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές. Απαγόρευσε επίσης στον Ερζόγκ να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα για τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021, δικαστήριο χαμηλότερου βαθμού στη Γαλλία καταδίκασε τον Σαρκοζί για απόπερια χρηματισμού δικαστή αφότου είχε λήξει η προεδρική του θητεία. Επίσης, κρίθηκε ένοχος για άσκηση επιρροής προς συγκέντρωση εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 στην οικονομική διαχείριση της προεκλογικής του καμπάνιας.

Σίγουρα πρόκειται για πρωτοφανείς κατηγορίες εναντίον πρώην προέδρου χώρας. Παράλληλα, όμως η κατάληξη της υπόθεσης καταστρέφει εντελώς τη φήμη ενός προέδρου, ο οποίος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής όχι μόνο στη Γαλλία στην αρχή της θητείας του, αλλά και ανάμεσα σε ξένους ηγέτες, κρατώντας τα ηνία της χώρας σε μία δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ